Край на евтиния бензин! Петролът поскъпва рязко

Край на евтиния бензин! Петролът поскъпва рязко

Петролните фючърси поскъпват рязко за пета поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите се надяват на нарастващо търсене на петрол с оглед постепенното разхлабване на строгите ограничителни мерки, въведени заради коронавирусната пандемия, както и на влязлото в сила от началото на май съвместно съкращаване на добивите от „ОПЕК +“ с близо 10 млн. барела на ден.

Някои американските петролни компании също обявиха планове за доброволно съкращаване на производството, включително ConocoPhillips.

Редица европейски държави и някои американски щати облекчиха част от строгите мерки за изолация, което позволява на бизнеса отново да отвори врати, като се очаква и постепенно увеличаване на автомобилния трафик, което да доведе и до по-голямо търсене на бензин.

Надеждите за постепенно възстановяване на търсенето при намаляващо производство допринасят за силно поскъпване на петрола за пета поредна сесия на търговия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нарастват във вторник с над 21% към $ 24,85 за барел, търгувайки се в най-високи нива от средата на април, докато фючърсите на петрола Брент с доставка през юли поскъпват с 13,5% към $ 30,80 за барел – най-високо ниво от 20-ти април.

Швейцарската банка UBS очаква, че отслабването на антивирусните рестрикции ще помогне за балансиране на търсенето и предлагането на петролните пазари през третото тримесечие и дори прогнозира известен недостиг през последното за годината тримесечие. Това дава основание на UBS да прогнозира възстановяване на цената на петрола Брент към края на 2020 г. до $ 43 за барел и до $55 за барел към средата на 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *