Край Ибиса спипаха българи с 4 тона хашиш в морето

Край Ибиса спипаха българи с 4 тона хашиш в морето

Испанската полиция залови двама българи, опитали се да внесат 4 тона хашиш от Северна Африка в Европа. След като били забелязани от граничарите, те опитали да се спасят, като запалили яхтата с наркотиците и се приготвили да се хвърлят в морето, но така и не успели да избегнат белезниците.

Екшънът се разиграл в Средиземно море, на около 80 мили южно от Балеарските острови. Българите и малката луксозна яхта, с която се придвижвали, била забелязана от Националната полиция на Испания дълго преди операцията по залавянето им. Сънародниците ни привлекли вниманието на униформените със странните траектории, забелязани чрез сателитно наблюдение. Бреговата охрана видяла, че плавателният съд извършва курс, който несъответства нито с посоката на вятъра, нито с традиционните маршрути в района. Веднага заподозрели, че предстои нелегален трафик или на мигранти, или на дрога.

Яхтата се движела под флага на Нидерландия и така спряла на няколко пристанища, за които властите са наясно, че служат за

бази за зареждане на наркотици

които впоследствие се вкарват в Европа, пише „България днес“. В следенето се включват и агенти от останалите институции. През това време яхтата отново сменила курса и се насочила на север към Европа.

Граничарите изчакали лодката да измине повече от половината разстояние между Алжир и Балеарските острови, да навлезе в испански териториални води и стартирали операцията, когато тя е на около 80 мили от Ибиса. Катер с висока скорост се приближил към яхтата и подал сигнал за спиране. Вместо заповедта им да бъде изпълнена, униформените видели през биноклите, че от яхтата се вдига пушек, появяват се и пламъци. Видели и че двама мъже на палубата слагат спасителни жилетки и се готвят да скачат във водата. Граничарите ускорили и за минути били в горящото корабче.

С пожарогасители и подръчни средства те успели да ограничат пламъците. Огънят вече бил унищожил част от вътрешността на яхтата, но почти не бил засегнал товара, който преливал в трюма и каютата – десетки пакети в кафява хартия, които при проверката се оказали с хашиш. Двамата мъже от екипажа били задържани, а преди това им били сложени задължителни маски и ръкавици срещу коронавируса.

Яхтата била конвоирана до пристанището на Ибиса, където товарът бил разтоварен. Оказало се, че хашишът тежи цели 4 тона. Двамата задържани българи били изправени пред съда на острова.

Испанската полиция пусна в социалната мрежа Туитър видеоклип от акцията. На него се вижда пристигането на заловената яхта на пристанището, дърпана от катер на бреговата охрана. Има и кадри от разтоварването на пакетите с хашиш, които се оказват толкова много, че

буквално покриват кея

Вижда се и единият от двамата заловени българи, който е с маска, ръкавици и белезници и все още със спасителната жилетка, с която се готвел да скача във водата. За часове видеото събра 20 000 гледания.

По повод операцията испанската полиция съобщи, че откакто е започнала пандемията от COVID-19, наркотрафикантите не само че не са забавили дейността си, но дори се наблюдава сериозно увеличение. Затова било засилено наблюдението на съмнителни превозни средства и именно така е станало възможно проследяването и впоследствие задържането на яхтата с двамата българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *