НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

КПП-та блокират разходките на Ботуша

През следващия уикенд на изходите на гарите и автогарите в Италия, както и на подсъпите към историческите центрове на градовете в страната, ще бъдат оборудвани контролно-пропусквателни пунктове.

Така властта се надява да регулира и ограничи потока от хора по магазини и ресторанти, които миналата събота и неделя бяха буквално взети на щурм от недисциплинирани тълпи, загърбили мерките на правителството за борба с короно-вирусната инфекция. Резултатът от всичко това според здавните експерти е несъстоялото се, но очаквано намаление на всекидневния брой на новозаразените и задържането му на равнищата на т.нар. пик отпреди десетина дни. Ето защо освен инсталирането на КПП-та в края на тази седмица и по празниците, кабинетът на Джузепе Конте обмисля нови още по-рестриктивни мерки за възпиране на COVID-19.

В същото време друга неприятна новина хвърли в тревога италианците през последните часове. Анализирайки причините за високия брой смъртни случаи в Италия от коронавирусната инфекция и заключавайки, че една от основните причини за тях е застаряващото население на страната, експертите от Националния статистически институт биха тревога, че тази демографска тенденция придобива все по-опасна за нацията тенденция. Просто защото сега на всяко едно италианче под 15 години се падат по петима възрастни над 65 години – даденост, която подкопава сериозно бъдещите социални и икономически устои на обществото. А през 1951 г., когато започва т.нар. италиански стопански „бум“ на един възрастен италианец са се падали по трима малчугани.

Коментирайки пред журналисти доста неприятната информация, президентът на Сатистическия институт Джан Карло Бланждаро подчерта, че се очаква в края на 2020 г. поради коронавирусната инфекция и заради застаряването на населението броят на смъртните случаи в страната за годината да надхвърли 700 хиляди – толкова, колкото са били в разгара на Втората световна война и по-точно през 1944 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *