Костов отсече: Никой не иска „порции“ от Слави, а реформи

Костов отсече: Никой не иска „порции“ от Слави, а реформи

В програмата на Слави Трифонов няма нито диагноза, нито реформа. В състава на предложения кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да осъществят реформите, заключи бившият лидер на десницата Иван Костов пред БНР. Командира призова ПГ на ИТН да влезе в разговори с партиите от протеста, като съгласува кандидатура за премиер.

Според него в последните 12 години управлението на ГЕРБ, с активното участие на ДПС, а често и с подкрепата на БСП, е плъзнало българската политическа система към хибриден режим.

„Има формални свободи на медии, хора, провеждат се избори, но всичко е подчинено на олигархичен център на влияние. Тази констатация на „Фрийдъм хаус“ е това, което гражданското общество съзря и започнаха летните протести през 2020-а. Гражданското общество влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта му е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без реформи. За демократичния свят българската демокрация е неконсолидирана“, отсъди Командира.

Бившият премиер бе категоричен, че никой не иска от Слави Трифонов „порции“: „Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи,заради липсата на които се сриваме към хибриден режим. … Виждането на ИТН за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш“, анализира Костов.

Бившият премиер коментира, че кабинетът на ИТН няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, тъй като те вече заявиха това, и правителството „ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ:

„Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за ИТН? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство. … Това означава, че политическата система в страната рухва“, предупреди Костов.

Според Иван Костов Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци.

„В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции“.

Костов коментира, че бунтът досега е бил да не сме Борисова държава и добави: „Няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република“.

Той подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание:“Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация“.

Костов беше категоричен, че грешката с този предложен кабинет от ИТН не е възможно да се поправи от друг, освен от самите тях: „Парламентарната група на ИТН да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните. … Трябва да се следва предвидената от Конституцията процедура“.

Идеята на лидерката на ИМВ Мая Манолова служебното правителство да бъде подкрепено от 46-ия парламент и да продължи работа като редовен кабинет, Костов коментира като разклонение на сценарий, който започва в парламента с гласуването на кабинета на ИТН:

„Ако те не поправят грешката си, могат това за правителство да получат подкрепа от ДПС и ГЕРБ, за да му гледаме сеира, както каза някой (Бойко Борисов – б.р.), а може и всички да не го гласуват и да мине само с гласовете на ИТН. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да стане редовно е затворен. И след това животът на правителството на ИТН може да бъде удължаван с интубация много дълго време“.

Костов вметна, че президентът не е направил добър състав на служебния кабинет.

Отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН – Слави Трифонов, категорично посочи бившият премиер:

„Трифонов беше заявил, че ще носи отговорност за хората, които ще бъдат в НС от негово име, т.е. за 62-ма или 65 души, но Конституцията казва, че ИТН и лидерът на партията стават отговорни пред цялото общество – в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Трифонов става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза“, заяви Костов.