Коронавирус: Нечувано! Някои си търсят роби от България!

Преди да се разрази пандемията от коронавирус в Западна Европа се трудеха над един милион български сезонни работници – основно в Испания, Великобритания, Германия и Италия. Само в Германия, по данни на КНСБ, е имало 300 000 души.

Един от тези работници е Живко Павлов – 36-годишен електротехник от бургаското село Кошарица. През миналата година той е бил заедно със съпругата си в Англия за брането на ягодите – от март до август.

Пред кореспондент на германската обществена телевизия ARD Павлов казва, че много се надява и тази година да замине на работа в чужбина, но в условията на пандемия от коронавирус е малко вероятно това да се случи преди юни или дори юли.

В Англия и Германия се изкарват много повече пари

„Работодателят ни уверява, че са взети всички необходими предпазни мерки за добра хигиена, но там работим с други хора, без да знаем кой с кого е бил в контакт. Живеем и работим заедно в една общност и риск винаги съществува“, казва Павлов.

Като берач на ягоди той е изкарвал значително повече пари, отколкото в родната си – по 1350 евро месечно, имал е право и на безплатен подслон. Заплатата му на електротехник в България е била 610 евро, се казва в репортажа.

Фактът, че във Великобритания и други страни от Западна Европа се опитват масово да привличат сезонни работници от източноевропейски държави тъкмо сега, когато кризата с коронавируса наложи строги ограничения за придвижване в ЕС, породи смесица от раздразнение и загриженост в българското общество, се казва в репортажа.

А първите съобщения, че Германия ще извозва с чартърни полети българските сезонни работници, предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи, посочва авторът на репортажа Клеменс Ференкоте, който цитира някои от коментарите:

„Това е нечувано! Истинска свинщина. Защо Германия не мобилизира собствените си безделници или пристигналите мигранти? Страната прие над 1 милион псевдобежанци. Какво вършатте? Защо те не отидат да се трудят на полето?“

Ето и още един отзив от социалните медии:

„Това ли е европейската солидарност? Някои държави си взимат роби, които рискуват здравето и живота си, за да поддържат икономиките им силни, а другирискуват да погубят както икономиките, така и населението си, независимо, че се придържат към европейските ценности.“

Кой ще лекува сезонните работници?

В репортажа на АРД се казва споменава и за позицията на КТ „Подкрепа“, която смята, че гастарбайтерите трябва да останат до края на пандемията в приемните страни, където и да бъдат лекувани, ако им се наложи. Синдикатът е на мнение, че е неприемливо сезонните работници да поемат такъв висок риск от заразяване в чужбина, след като в България отрано бяха наложени строги ограничения, вкл. забрани за излизане от дома.

За времето на престоя им в чужбина, българските гастарбайтери не са здравно осигурени в родината си и при спешни случаи разходите по тяхното лечение се поемат от държавата, респективно от българския данъкоплатец, се казва още в репортажа.

Живко Павлов и съпругата му искат възможно най-бързо отново да заминат за Острова. Неотдавна английският им работодател е изпратил писмо, в което ги уверява, че в момента набира работници, и че отново иска да ги вземе на работа.

„Работодателят ни уверява, че са взети всички необходими предпазни мерки за добра хигиена, но там работим с други хора, без да знаем кой с кого е бил в контакт. Живеем и работим заедно в една общност и риск винаги съществува“, казва Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Над 20 000 искат да бъдат отсрочени банковите им кредити
Next post Вижте изискванията към родителите в неплатен отпуск за еднократна помощ