Коронавирусът „яде“ бижутата на италианките, опашки пред заложните къщи

Коронавирусът „яде“ бижутата на италианките, опашки пред заложните къщи

Слава Богу, коронавирусът все още не е започнал да мори от глад италианците, както побързаха да ги оплачат с крокодилски сълзи недолюбващи ги медии в Германия, но нищо чудно заразата скоро да ги остави без бижута.

Защото жителите на Апенините вече носят масово семейните ценности в заложните къщи под обществен контрол, за да получат срещу тях средства, с които да се нахранят, да купят лекарства или да ги инвестират в малки предприемачески начинания. И пред „Банко дей Пеньи“, както се наричат въпросните къщи, вече се заформят дълги опашки още в зори, далеч преди началото на работното им време в 9:00 часа.

Интересна институция са тези „банки“ за залагания на вещи като гаранция за отпускане на малка сума пари – това означава обяснителния превод на името. Първата „Банко дей Пеньи“ отваря врати през 1462 г. в град Перуджа, като целта на местната управа е била чрез нея да бъдат разкарани от улиците плъзналите на поразия след чумна епидемия лихвари. Сега банките – заложни къщи имат клонове почти във всички по-големи градове, на Италия, а през миналата година оборотът им е бил 900 млн. евро.

В тях може да се получат пари на кредит с договорен падеж и 7% годишна лихва, като за гаранция се дават скъпи украшения, златни и сребърни монети, стерео-уредби, компютри, фотоапарати, оръжия и други ценни предмети. Но в момента според италианските медии хората носят в тях преди всичко злато и бижута, още повече, че във времена на благоденствие те обичат да си ги купуват. И сега според официалната статистика всяко семейство има поне седем ценни украшения, като най-вече жените използват за кипрене обикновено две от тях.

С други думи ако на закъсалите жители на Апенините им се наложи да ги заложат, те ще могат да преживеят с парите от бижутата около два месеца. В случай, че получените средства не бъдат върнати в срок, предметите се продават на годишни аукциони, като досега това се е случвало с около 5% от залозите.

Що се отнася до сегашния обмен на ценностите в „Банко дей Пеньи“ , то на 30 април златото с проба 750 е вървяло срещу 19 – 20 евро на грам, а това с проба 999 – 25 – 26 евро на грам. За съкращаване на чакането пред гишетата, което е в рамките на 15-20 минути, много помага нарочно измислената апликация, благодарение на която се получава за секунди приблизителна оценка на предлагания предмет. Предвижданията на специалистите са, че заради причинената от коронавируса икономическа криза тази година ще има доста повече аукциони и може би половината от заложилите бижута италианци няма да успеят да си ги върнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *