Конте подава оставката на италианското правителство днес

Конте подава оставката на италианското правителство днес

Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде във вторник оставката си пред държавния глава след сутрешно заседание на кабинета, на което ще информира министрите за това свое намерение. Това съобщиха от канцеларията на Конте, предаде Ройтерс.

Премиерът, който е на поста си от юни 2018 г., се надява президентът Серджо Матарела да му даде мандат да формира ново правителство с по-широка подкрепа в парламента, казаха висши правителствени източници.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия „Италия Вива”, водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на кризата с COVID-19 и справянето му с икономическата рецесия.

Усилията на Конте да привлече центристки и независими сенатори в редиците на правителството не постигнаха голям успех.

Кабинетът се свиква утре в 09:00 ч. сутринта местно време, на което заседание Конте „ще информира своите министри за намерението си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела“, се казва в изявлението на кабинета.

След като премиерът подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

По-рано депутатите от собствената коалиция на премиера предупредиха, че тази седмица ще бъде изправен пред поражение в парламента при гласуване на оспорван доклад за правосъдната система, което може да бъде избегнато само чрез неговата оставка.