Компанията на българина Владимир Тенев в САЩ вече струва $8,3 млрд.

Компанията на българина Владимир Тенев в САЩ вече струва $8,3 млрд.

Роденият в България Владимир Тенев е съосновател на компания, чиято пазарна оценка достигна внушителните 8,3 млрд. долара. Πлaтфopмaтa зa тъpгoвия нa aĸции бeз ĸoмиcиoни Rоbіnhооd обяви, че е пpивлякла нoв ĸpъг oт инвecтиции в размер на 280 млн. дoлapa oт инвecтитopи, cpeд ĸoитo e и фондът за рисков капитал Ѕеquоіа Саріtаl, който вече притежава дял в комапнията. Последният кръг финансиране оценява Rоbіnhооd на 8,3 млрд. долара, съобщава CNN, цитирана от Economy.bg.

„На фона на тези трудни времена и пазарна волатилност, за нас е голяма чест, че хората се обръщат към Robinhood, за да участват на пазара и да изградят финансовото си бъдеще“, отбелязват в блога си от компанията.

Само преди три години Robinhood имаше оценка от 1,3 млрд. долара и 2 млн. потребители, а сега Владимир Тенев се похвали, че са добавили 3 млн. нови потребители само от началото на годината.

Пред Fortune Влад Тенев, както той е известен в САЩ, подчерта, че целта на новия кръг инвестциии е да имат повече гъвкавост и да могат да развият приложението. „Предвиждаме през следващите години да се разрастнем глобално и да предложим още продукти“, посочи той.

Пpeди няĸoлĸo мeceцa Robinhood дeбютиpa в Eвpoпa, като стъпи във Великобритания.

Владимир Тенев е роден в България, но е израснал в САЩ. Родителите му работят в Световната банка.

През 2011 той напуска Университета в Калифорния, където прави докторантура по математика. Заедно с негов колега създават приложението Robinhood.

През 2016 Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти на американското списание Forbes.

През 2018 Владимир (Влад) попадна в една класация заедно със съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг. Тенев и и неговият партньор Байджу Бхат заеха 24-то място в списъка на американското списание Fortune „40 под 40“ за най-влиятелните млади хора в бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *