НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Колко струва подписът на Марешки? „Позор“ и „Веско, народът е с теб“

„Позор“ и „Веско, народът е с теб“ – с такива противоположни плакати бе посрещнат в градинката пред НДК заместник-председателят на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Журналистите от Нова телевизия, които го влючиха по Нова, преди участието му в сутрешния блок на Би Ти Ви, му зададоха въпроса дали подписът му под проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, е изтъргуван срещу концесии на два плажа, дадени на близки до него хора. Засега Марешки не дава отговор на този въпрос под предлог, че е твърде шумно около него и че противниците му го заглушават с викове.

Около лидера на „Воля“ имаше и негови привърженици, които скандираха „Веско, Веско“ и носеха плакати в негова защита.

В сряда при старта на новата сесия на парамента, малко преди депутатите на Веселин Марешки да подпишат внесения от ГЕРБ проект за конституция, правителството направи малък подарък за варненския политик и бизнесмен.

Министерският съвет даде на концесия за 20 години плажа между Варна и Златни пясъци „Кабакум север 2“ на фирма, свързана с лидера на „Воля“. Дружеството е „Булмедикс 2012“ – собственост на доскорошния депутат от „Воля“ и смятан за дясна ръка на Марешки Андон Дончев.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя 1 бр. чадър на цена в размер до 2 лева с ДДС и 1 бр. шезлонг на цена в размер до 2 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 12,20 на сто.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 22 051,47 лв. без ДДС.

Седмица по-рано – на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа – „Кабакум север 1“ под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки – Веска Марешка.

Очаква се в студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви все пак Веселин Марешки да коментира въпроса дали бизнес интереси са в основата на промяната на неговата позиция – от неподкрепа за новата конституция до подписването на проекта. Подписите на депутатите от „Воля“ бяха ключови, за да може ГЕРБ и патриотите да съберат необходимото мнозинство от 120 народни представители, за да внесат проекта в Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *