Коктейл „Молотов“ подпали бус на български роми в Италия

Коктейл „Молотов“ подпали бус на български роми в Италия

Микробус, собственост на някой от българските роми в карантинираните блокове в италианския град Мондрагоне, е бил подпален с коктейл Молотов през нощта срещу петък, съобщи вестник „Куотидиано“, цитиран от Дарик.

Властите са изолирали пет блока в Мондрагоне, в които живеят около 300 италианци, близо 200 българи, както и граждани на други страни от Източна Европа, Северна Африка и Южна Америка.

Причината за изолацията е, че там има много заразени с COVID-19. Сред тях са и 49 българи. Властите са обособили червена зона, но някои от изолираните в нея са успели да я напуснат през нощта в четвъртък.

Други също се опитаха да пробият блокадата в знак на протест, че не ги пускат да отидат на работа. Това породи напрежение у местните жители, които призоваха виновните да бъдат изгонени.

В петък заради напрежението в квартала с 5-те блока, в 4 от които са настанени български роми, властите повикаха и 50 войници. Взети са над 700 проби от наематели в блоковете, два медицински екипа в квартала правят тестове на местните жители на доброволен принцип.

Губернаторът на областта Де Лука заяви: „В момента остава условието за карантина за всички в блоковете, тя трябва да се спазва строго. По думите му за спазването на 15-дневната карантина бройката на изпратените в района полицаи и войници не е достатъчна.

„Не е имало никаква дискриминация между българските и италианските граждани, отнасяме се към тях като към човешки същества, а не като националности“, заяви още Де Лука.

Той съобщи за пристигането на делегация от българското посолство в Италия, която „да обясни добре ставащото и че правилата трябва да се спазват“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *