Кокаинът залива Европа насред коронавируса

Кокаинът залива Европа насред коронавируса

Латиноамериканските наркобарони изпратиха купища товари с кокаин в Европа в последните седмици, включително в кораб със сепии, въпреки че епидемията от коронавируса ограничи драстично законната презокеанска търговия, каза Боб ван ден Берге от Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, цитиран от Ройтерс.

Незаконната наркоиндустрия беше нарушена от вируса, тъй като международните снабдителски вериги бяха прекъснати, а милиони потребители бяха принудени да си стоят у дома. Големите наркобосове обаче се справиха с предизвикателството, товарейки огромни пратки с кокаин в малкото останали в движение контейнеровози или пътнически самолети, което показва, че са готови да поемат и по-големи рискове, за да доставят стоката си.

„Въз основа на заловените по-големи от обичайното товари с кокаин може да се каже, че Европа беше наводнена с кокаин преди въвеждането на ограничителни мерки“, каза Боб ван ден Берге, висш служител в службата на ООН.

Тази тенденция се запазва, въпреки че много европейски страни, в това число големи пазари като Великобритания и Испания, въведоха строги ограничения за движението на гражданите си.

Световната пандемия за момента не е повлияла върху трафика на наркотици по море. Той работи както обикновено, каза Майкъл О’Съливан, ръководител на финансирания от ЕС Център за морски анализи и операции.

През първите три месеца на годината Службата на ООН по наркотиците и престъпността е конфискувала в южноамерикански пристанища, най-вече бразилски, 17,5 тона кокаин, предназначен за Европа. Това е близо 20-процентно увеличение в сравнение със същия период на 2019 г., казва Ван ден Берге.

Голямото количество, което бе задържано, е резултат от конфискуването на по-малко, но по-значителни товари. Близо 7 тона, предназначени за нидерландското пристанище Ротердам (най-голямото в Европа), са иззети от началото на годината при четири операции, сочат данните на ООН. За същия период на миналата година са задържани малко над 4 тона, при осем отделни операции.

Този месец белгийските власти откриха приблизително 5 тона кокаин в контейнер от Латинска Америка в пристанището на Антверпен, което миналата година беше основна точка за вкарване на кокаин в Европа с над 60 тона задържан наркотик.

Преди това, през март, пак там бяха задържани няколко пратки от повече от тон, казва шефът на белгийските митници Кристиан Вандерверен.

На 17 март в Белгия бяха въведени мерки за изолация заради коронавируса, припомня Ройтерс.

Бяхме свикнали да гледаме на залавянето на около тон наркотици като на голяма операция, каза началникът на митниците.

Заловените количества обикновено са само част от всички пратки и дават приблизителна представа за незаконната търговия.

Според Европол европейският пазар възлиза на най-малко 9 милиарда евро годишно. Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Великобритания представляват малко над 87 процента от предполагаемите 4 милиона души, употребяващи кокаин.

Наркотрафикантите са по-изобретателни от всякога, възползвайки се от факта, че вносът в Европа на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти от Южна Америка са сред малкото сфери, които не са тежко засегнати от епидемията.

Относно пратката от 5 тона кокаин, задържана в Антверпен Ван ден Берге разказа, че тя е била скрита в хладилен контейнер със сепии от Латинска Америка. На пристанището, преди митническата проверка, товарът със сепиите бил отделен от кокаина и прехвърлен в друг, идентичен контейнер. Властите обаче осуетили престъпния план.

Тенденцията за увеличаване на големите пратки с кокаин се наблюдава и при самолетния транспорт. В средата на март, преди Белгия да въведе извънредните мерки и повечето пътнически полети да бъдат прекратени, митническите служители на най-голямото летище „Завентем“ заловили на самолет от Доминиканската Република 350 кг кокаин, скрит в куфари – 200 пъти по-голямо количество от обичайно откриваните пратки с наркотици, превозвани по въздуха. Това е така, защото полетите от Южна Америка до Европа значително намаляха и всеки самолет е добра възможност за прекарване на кокаин, каза Вандерверен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *