Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?

Кои хора са по-застрашени от рак на стомаха?

Американски учени открили, че мъжете са застрашени от рак на стомаха два пъти повече от жените. Заболяването е характерно за хора на средна възраст или възрастни хора. Информацията идва от здравния портал cancer.net.

Основна роля в появата на заболяването играе намалената експресия на гена RNF43, както и лошите навици – алкохол и пушене. Тютюневият дим и продуктите от горенето попадат не само в белите дробове, но и частично в стомаха, увреждайки клетките на лигавицата му, пояснява zdrave.to.

В същото време учените отбелязват, че ракът на стомаха се среща по-често при тези, които ядат много сол, нишесте, мариновани и пушени продукти и пренебрегват пресните плодове и зеленчуци. Учените посочват, че продуктите съдържат и добавки, които причиняват рак.

Средната възраст на мъж с диагноза рак на стомаха, според статистиката на специалистите, е 68 години. След диагностициране, повечето хора живеят средно около пет години с правилно лечение. Но ако ракът се е разпространил извън червата, то процентът на оцеляване е само 5%.

Лекарите вече разполагат с терапии и лечения, които могат да удължат живота на пациентите с рак на стомаха до няколко години, вместо няколко месеца, както преди.