НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Код червено в Гърция: Възможни са нови коронарни мерки!

Гръцкото правителство е в готовност да въведе отново ограничителни мерки, ако новите огнища на коронавирус в страната продължат да се разрастват.

Притеснителен е факта, че през последните три дни са регистрирани нови 97 случаи на заболели, или по 25 близо на ден. В сътрудничество с епидемиолозите и Гражданска защита са подготвени необходимите протоколи за овладяване на всяка ситуация, които ще бъдат активирани, ако се сметне за необходимо.

29 от новите случаи са в Ксанти, а по-голямата част от от полети в чужбина. Добрата новина е, че в страната няма много разпространение, но има риск от полети от чужбина, особено от конкретни летища. Оттук и коментарът в съобщението на щабът, че „правителството следи отблизо развитието на местно и международно ниво и е готово да се намеси, по всяко време, ако е необходимо“. Не е изключено да се наложи забрана на полети от конкретни летища или конкретни дестинации, от които бяха констатирани случаи на вируса – както беше в Доха, Катар.

Премиерът Мицотакис е той е този, който ще вземе окончателното решение преди всяка мярка за намаляване на разпространението на COVID 19. В този контекст днес се очаква среща с министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас и епидимиолога Сотирис Циодрас. В никакъв случай правителството не иска в страната да цари климат на паника, особено след като границите на страната се очаква да отворят, както е по план за посрещане на туристи, първо на 15 юни, а след това на 1 юли.

Основен приоритет е бързото локализиране на огнищата, за да няма разпространение. „Всичко е на масата“, заявиха правителствените служители, описвайки как правителството ще продължи напред, ако има локален проблем с голям брой случаи: „Ще бъде затворено. Независимо дали е географска област – квартал, остров или префектура – или структура, като училище, или каквото и да е.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *