Кметът на Мондрагоне поиска полицейски подкрепления срещу българите

Кметът на Мондрагоне поиска полицейски подкрепления срещу българите

Кметът на намиращия се северно от Неапол курортен град Мондрагоне Вирджилио Пачифико поиска полицейски подкрепления срещу българите, бягащи от изолираната там в понеделник заради коронавирус „червена зона“.

Става дума за т.нар. български анклав, състоящ се от пет жилищни блока, където от години живеят наши сънародници от ромски произход. Те се трудят като ратаи в зеленчуковите плантации около Мондрагоне и превиват от сутрин до вечер гръб над домати, тиквички и патладжани срещу мизерно за Италия заплащане.

Миналата седмица в „анклава“ бяха регистрирани няколко заразени с „Ковид-19“ наши сънародници, включително и родилка, след което областният управител на Кампаня Винченцо Де Лука издаде заповед за заформянето на „червена зона“. И снощи кметът Пачифико пожела допълнително силово присъствие за охрана на трите КПП-та към нея и на целия квартал.

Но най-скандалното според медиите в Неапол и Рим в случая е не толкова желанието на първия гражданин на Мондрагоне за повече униформени пазители на реда – полицаи, карабинери и войници, а причините за бягството на българите от жилищата им. Оказа се, че първите арестувани нарушители на „червената зона“ са три жени, които намерили начин скришом да се доберат до полята с домати, за да изкарат някое и друго евро за храна за домашните си. Каквато изглежда нямат, въпреки обещанията на местните власти при отцепването на района в понеделник, че ще снабдяват постоянно живеещите в него с продукти от първа необходимост и с лекарства.

Направо с драматичен отенък пък е другото разкритие на местното пишещо братство – през изминалата нощ са били задържани няколко нашенци, които са бягали с дюшеци на гръб към жилищата на техни познати в съседни квартали. Защото немили-недраги, според шефа на полицията в Мондрагоне Давиде Бонуля, те били напъдени от собствениците на петте блока, на които плащали по 100 евро на легло, а живеели по 9-10 души в апратамент. Ами чорбаджиите се били уплашили, че имотите им ще се прочуят с лоша слава покрай коронавируса и неговите приносители – българи, та затова побързали да ги натирят със заплахи за саморазправа. Иначе всички наши сънародници, барабар с децата им – общо към 700 души, са подлагани непрекъснато на тестове за коронавирус, като броят на заразените до вчера не бил надхвърлил двайсетима души.

Все пак според римския всекидневник „Месаджеро“ в Мондрагоне има и добри към българите хора, които в сряда следобед осигурили 600 щедри и безплатни пакета с храна за обитателите на „червената зона“ – хлебарите на курортния град и членовете на местния кризисен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *