Китай позволи на семействата да имат трето дете

Китай позволи на семействата да имат трето дете

Китай вече ще позволява на семейните двойки законно да имат трето дете, в опит да предотврати демографска криза, която може да застраши надеждите му за по-голямо благоденствие и световно влияние, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът прие изменение на закона за населението и семейното планиране. Този ход е част от датиращите от десетилетие усилия на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) да определя броя на децата в семействата в съответствие с политическите директиви. Законодателната поправка беше направена само шест години след последната промяна.

От 80-те години на миналия век Китай започна строго да ограничава повечето семейни двойки да имат само едно дете. Тази политика беше налагана със заплахи за глоби и загуба на работа, което водеше до злоупотреби, включително принудителни аборти. Предпочитанието за раждане на момчета караше родители да убиват своите новородени момичета, което причини значителен дисбаланс в съотношението между половете.

Правилата бяха смекчени за първи път през 2015 г. Тогава беше допусната възможността за две деца, след като властите признаха последиците от рязкото намаляване на раждаемостта, страхувайки се, че Китай ще остарее, преди да забогатее.

Раждаемостта в Китай беше започнала да спада още преди налагането на ограничението за едно дете. По данни на Световната банка средният брой деца на една майка е намалял от над шест през 60-те години на миналия век на под три до 1980 г.

Междувременно броят на хората в работоспособна възраст в страната е намалял през последното десетилетие, а населението се е увеличило съвсем малко. Преброяване на населението, извършвано веднъж на десет години, установи, че миналата година китайското население е достигнало 1,411 милиарда – със 72 милиона повече в сравнение с 2010 г.

Статистиката показва, че през 2021 г. са родени 12 милиона бебета – с 18 процента по-малко, отколкото през 2019 г., когато броят им е бил 14,6 милиона.

През 2020 г. китайците на възраст над 60 години са били 264 милиона – 18,7 процента от населението и с 5,44 процентни пункта повече в сравнение с 2010 г.
Хората в работоспособна възраст са били 63,3 процента, което е спад в сравнение със 70,1 на сто преди 10 години.

Въвеждането на правилото за две деца доведе до временно увеличаване на ражданията, но ефектът му скоро се загуби и броят на ражданията продължи да спада.

Япония, Германия и други богати страни се сблъскват с подобно предизвикателство на намаляване на хората в работоспособна възраст и застаряване на населението.