Кипър спира програмите в подкрепа на бизнеса заради пандемията

Кипър спира програмите в подкрепа на бизнеса заради пандемията

Кипър се придвижи от фазата на възстановяване след Covid кризата към фазата на икономически растеж, обяви финансовият министър Константинос Петридис.

Заради подобрените икономически условия, в края на октомври правителството прекратява програмите за подкрепа на бизнеса и работещите заради пандемията.

Кипърската икономика вече е в траектория на растеж и нов етап на развитие след възстановяването си, създават се положителни перспективи в резултат на правилната фискална политика на правителството, посочи министърът на финансите Константинос Петридис.

Той се позова на най-новите данни за бизнес активността, според които безработицата през август е намаляла до 4,4%, в сравнение с 8,6% през същия период на миналата година. Това е „най-големият спад на европейско ниво“, заяви министърът.

Заради постигнатата почти пълна заетост и връщането на икономиката към нормална дейност, правителството прекратява след октомври специалните програми за подпомагане на бизнеса и работещите заради пандемията, съобщи социалният министър Зета Емилианиду.

С прилагането им в продължение на 18 месеца правителството предостави преки субсидии за заплатите и обезщетения за уязвимите групи.

След октомври в действие ще влязат други програми – за заетост и обучение.

Според прогнозите на финансовото министерство през тази година икономическият растеж в Кипър ще надвиши 5,5%, а догодина ще достигне около 4%.