Кипър премина четвъртата вълна на коронавируса

Кипър премина четвъртата вълна на коронавируса

Кипър премина четвъртата пандемична вълна, отчете здравното министерство на страната. Здравните власти имат готовност за прилагането на третата подсилваща доза на Covid ваксина, решението за което се очаква да бъде взето от правителството на заседанието му на 1 септември.

Случаите на новозаразени с коронавирус в Кипър намаляват и ще имат низходяща тенденция в следващия период, но най-важното е, че вече има спад в хоспитализациите, заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Според него тези два показателя, заедно със съществуващите изследвания и експертни оценки потвърждават, че страната излиза от четвъртата коронавирусна вълна.

Здравният министър обаче изключи облекчаване на Covid ограниченията, въпреки подобрената епидемиологична ситуация, предаде БНР.

Решение за мерките за борба с коронавируса през септември правителството ще вземе на заседанието си в сряда.

Тогава се очаква кабинетът да обсъди и прилагането на третата доза на ваксина срещу Covid-19. Той трябва да прецени дали да изчака решението на Европейската агенция по лекарствата или да действа на национално ниво.

В изявления членове на Научния консултативен комитет по пандемията призоваха Кипър да пристъпи по-скоро към подсилващата доза. Според тях тя трябва да се приложи при възрастни хора над 70 години, с хронични заболявания, от уязвимите групи и здравни специалисти.

Здравното министерство има готовност за бустерните инжекции, ако кабинетът даде ход, обяви министър Хаджипанделас.