Кипър предвижда структури за пациенти с „постковид синдром“

Кипър предвижда структури за пациенти с „постковид синдром“

В Кипър се предвижда да бъдат изградени структури за пациенти, страдащи от „постковид синдром“. Програмата ще бъде разработена въз основа на резултатите от предстоящото общокипърско проучване на ефектите от вируса върху преболедувалите.

Предоставянето на необходимите допълнителни услуги на хората със симптоми на т. нар. дълъг Covid-19 обмисля Министерството на здравеопазването на Кипър, съобщи неговият ръководител Михалис Хаджипанделас.

Мерките са насочени към изкарали коронавируса пациенти, които продължават да имат проблеми, свързани със здравето им и качеството на живот.

Постковид синдром с дългосрочни хронични последици е наблюдаван и при деца в Кипър, посочиха учените от Научния консултативен комитет по пандемията.

Към проектирането и експлоатацията на специални структури за тази категория пациенти ще се пристъпи след отчитане на констатациите и предложенията от национално проучване на ефектите от коронавируса, чието провеждане предстои, обяви здравният министър.

То ще бъде реализирано от университетски изследователи, членове на Научния консултативен комитет, експерти към Кипърската федерация на пациентските асоциации.

С новите 206 заразени от направените почти 46 000 теста във вторник, общият брой на регистрираните Covid случаи в страната от началото на пандемията е над 117 000.