Кипър очаква регистрация на нов европейски културен маршрут

Кипър внесе заявление в Съвета на Европа за официална регистрация на европейски културен маршрут „По стъпките на Свети Павел, апостол на народите”. Той е част от съвместна стратегия за развитие на религиозен туризъм на три средиземноморски страни.

Културно-религиозният маршрут следва първото мисионерско пътуване на апостол Павел, което започва от остров Кипър през 45-а година от новата ера. Целта му е да се подчертае значимата роля и наследство на светеца за разпространение на християнството в Европа.

Подготовката на предложението за официално сертифициране на туристически път „по стъпките на Свети Павел“ е продължила повече от 2 години.

То е резултат от съвместен проект между регионите Пафос в Кипър, Централна Македония в Гърция и Лацио в Италия, в сътрудничество с Европейската мрежа за културен туризъм, съфинансиран от европейски фондове.

С маршрута ще бъдат популяризирани местата в трите държави, където е проповядвал Свети Павел.

В Кипър такъв център на мисионерската му дейност е участващият в проекта град Пафос. Известна забележителност в града е част от мраморния стълб, на който апостолът е бил бичуван.

Трите страни, в които ще се реализира инициативата – Кипър, Гърция и Италия, разработват и цялостна съвместна стратегия за развитие на културно-религиозния туризъм като част от европейския културен обмен.

Previous post Задължителен COVID тест на границата с Гърция при влизане от България
Next post Българка в Гърция: Сблъсъците са заради 8000 медици, които трябва да се ваксинират