Кипър обяви нови програми за насърчаване на заетостта

Кипър обяви нови програми за насърчаване на заетостта

Нови програми за субсидирана заетост и обучение за над 10 млн. евро обяви правителството на Кипър. Само за един месец – през септември спрямо август, регистрираните безработни в страната са намалели с една трета, предаде БНР.

С новите планове правителството ще подкрепи бизнеса и работещите, след като в края на октомври спира специалните програми за финансова помощ за тях, прилагани по време на пандемията.

Мерките са насочени основно към наемане и обучение на млади безработни и хора с увреждания. Най-голямата сума от 4 млн. евро е предназначена за стимули за заетост на целевите групи.

Вече три месеца подред безработицата в Кипър спада значително. През септември в бюрата по труда са регистрирани малко над 11 000 души, което показва намаление от 30% в сравнение с август. На годишна база – септември тази година спрямо септември миналата, спадът е над 63%, съобщи Статистическата служба.

Заради недостига на работна ръка, който Кипър изпитва, министърът на труда разреши в 7 икономически сектора да могат да бъдат наемани търсещи убежище граждани на трети страни. От октомври около 3500 бежанци и мигранти могат да намерят работа в селското стопанство, в кланици, нощна смяна в хлебопроизводството и млечната промишленост, хамали и други нискоквалифицирани дейности.