Кипър облекчава мерките днес

Кипър облекчава мерките днес

Облекчения на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Кипър решава правителството днес. Преди заседанието му президентът на страната Никос Анастасиадис ще бъде ваксиниран с третата доза ваксина, предаде БНР.

Промените засягат стадиони, футболни мачове, кина, театри, концертни зали, където присъствието е само за ваксинирани, съобщи здравният министър Михалис Хаджипанделас. Очаква се кабинетът да разреши влизането в тези зони и на неваксинирани хора с отрицателен PCR тест или сертификат за възстановяване след вируса.

Ще бъде увеличен максималният разрешен брой присъстващи на закрито и на открито на сватби, кръщенета и други социални събития. Задължителното носене на маска остава като защита както от коронавируса, така и от сезонния грип. Всички други действащи ограничителни мерки ще бъдат удължени до края на октомври.

75-годишният президент на Кипър Никос Анастасиадис ще получи днес третата доза ваксина. Той бе ваксиниран с двете дози на „Пфайзер” в края на декември миналата година и през януари тази година. От днес чрез електронния ваксинационен портал хората на 70 и повече години могат да направят заявка за поставянето на подсилващата инжекция. Досега в Кипър над 17 000 души от приоритетните за ваксинация групи са получили третата доза.