Киев предаде на Русия Медведчук и други пленници в замяна на 215 военни

Киев предаде на Русия Медведчук и други пленници в замяна на 215 военни

Украйна съобщи, че е извършила размяна на пленници с Русия, която е освободила 215 военни, включително командири на отбраната на стоманодобивния завод „Азовстал“ в град Мариупол, превърнал се в символ на съпротивата срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

„Успяхме да освободим 215 души“ – най-значителната размяна от началото на руската инвазия през февруари, заяви по телевизията началникът на президентската администрация Андрий Ермак.

„Президентът Зеленски си постави ясна задача – да върне нашите герои. Резултатът е, че нашите герои са свободни“, каза Ермак, цитиран от агенция УНИАН. Той каза, че размяната е извършена на няколко етапа и на множество различни места, и че сред освободените от руски плен има военни, граничари, полицаи, моряци, членове на националната гвардия, митничари и цивилни.

На Русия са предадени 55 пленници, включително бившият депутат Виктор Медведчук – близък на руския президент Владимир Путин и обвинен в държавна измяна в Украйна, уточни украинският президент Володимир Зеленски в редовното си обръщение.

Като част от тази „дълго подготвяна операция“ петима военни командири, включително ръководители на отбраната на „Азовстал“, бяха прехвърлени в Турция, подчерта Зеленски.

Според украинския държавен глава те ще останат в Турция „в пълна безопасност и при много добри условия до края на войната“, съгласно споразумението с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Част от тази размяна са 10-те военнопленници, включително петима британци и двама американци, за чието прехвърляне от Русия в Саудитска Арабия съобщи по-рано вчера саудитската дипломация, каза Зеленски.