Качиха Царица Роза на тракийска колесница

Качиха Царица Роза на тракийска колесница

С реплика на колесницата от уникалната тракийска гробница на хълма Тюлбето пристигна за коронацията си 53-та казанлъшка Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова, която получи ювелирно изработения накит от ръцете на актьор, превъплътил се в образа на владетеля Севт Трети.

Секунди по-късно към нея се присъедини и миналогодишната „владетелка“ Мария Петрова.

Стилната церемония се състоя на площад Севтополис като за придаване на допълнителен блясък и привкус на античност се погрижи трупата на театър „Любомир Кабакчиев.Хилядно множество аплодира късно вечерта в петък коронацията, сред публиката бяха и представители на побратимените с Казанлък градове Верия в Гърция, Кочани в Република Северна Македония и Ломжа в Полша, заради пандемията не успяха да пристигнат традиционните гости от Франция, Япония , Италия, Египет, Румъния, Алжир , Южна Корея и Русия.

„118-те Празници на розата ще разнесат традицията и духа на Казанлък, който е силен и пазен столетия, който ще пребори всички несгоди. Духът на Казанлък е преди всичко красив, миролюбив, човеколюбив и такъв ще остане в казанлъчани. Бъдете здрави, силни, единни и благословени!“, пожела каращата своя трети мандат кметица Галина Стоянова преди да прозвучат първите залпове от илюминацията за празника на Града на розите.

В неделя рано заранта ще се проведе традиционния ритуал за розобера, а гостите на празненствата ще могат да усетят аромата на цветето и от щандовете на изложението за парфюмерийни продукти.Точно на обяд по централната улица ще премине дефилето на аромата и красотата, което ще бъде предвождано от тазгодишната царица Александра Хаджихристова.