Касапинът от Рединг пуснат от затвора преди 17 дни

Касапинът от Рединг пуснат от затвора преди 17 дни

25-годишният либиец Хаири Саадалах, който уби трима и рани още трима с нож в парк в английския град Рединг, е излязъл от затвора преди 17 дни.

Той бил пуснат предсрочно, изтърпявайки само половината от 25-месечната си присъда, получена за няколко престъпления. Сред тях е заплюване на полицайка, която нарекъл роб, и нападение с остър предмет на служител от Спешна помощ. Хаири имал психични проблеми и бил бездомник в миналото. Съдията, който разрешава да бъде освободен, подчертава, че по проблемите на либиеца работят няколко служби.

Сред тях се оказва, че е било и британското контраразузнаване М5. То получило сигнал, че Саадалах иска да замине за чужбина, за да се свърже с терористични организации, но проверка установила, че не представлява опасност и просто е един от 40-те хиляди в страната, за които има подобни сведения.

Хаири пристигнал в Англия през 2012 г. като турист, след което поискал убежище с мотив, че е преследван в Либия. Негов брат каза, че Саадалах се е защитавал, докато е намушквал с нож седящите в парк хора, и Великобритания е расистка страна.

Сред жертвите му са 36-годишният учител по история Джеймс Фърлонг и 39-годишният американец Джо Ричи-Бенет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *