Каракачанов: Ако Скопие подпише анекс към договора, преговорите може да започнат

Каракачанов: Ако Скопие подпише анекс към договора, преговорите може да започнат

Преговорите за членство на Скопие в ЕС може да започнат още този месец, ако подпишат анекса, който предлагаме към договора за добросъседство. В него настояваме да се запишем, че се отказват от исторически и малцинствени претенции, както и промяна на учебниците им по история. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по Нова телевизия.

„Скопие имаше шанс преговорите да започнат, но не се възползваха от него. Ние не сме наложили вето и не сме казвали, че няма да пуснем Северна Македония в ЕС“, подчерта той. По думите му сме искали Скопие да спре с насаждане на езика на омразата и негативния образ към нашия народ.

Военният министър даде да се разбере, че македонското съзнание било създадено с кръв. Той подчерта, че в Македония нямало български вестници, но имало сръбски и албански, същото било и с телевизията.

По думите му Скопие разчитали да клекнем и да ни натиснат. „Това няма да стане“, категоричен бе Каракачанов.

„От 26 март до 26 май е законният срок, дали ще промени датата, следва да видим“, коментира Каракачанов датата на изборите, за която президентът Радев трябва да издаде указ.

„Не сме предлагали на ГЕРБ или те на нас да се явяваме заедно на изборите“, подчерта той. По думите му една коалиция ще даде по- високи изборни резултати, но минусът бил, че ще трябва да се съобразяват с партньорите. „Нямам намерение да поставям въпроса на коалиционен съвет“, заяви той.

Военният министър подчерта, че все още не са получили отговор от САЩ за следващите 8 F-16. По думите му този въпрос ще остане за решаване от следващото правителство. Каракачанов изтъкна, че се водели преговори с три държави от НАТО, от които може да купим подводница.

„Няма вербувани български офицери от руска страна“, коментира Каракачанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *