Канадци откриха злато за 270 млн. долара в находище в Кърджалийско

Канадци откриха злато за 270 млн. долара в находище в Кърджалийско

Канадска фирма Velocity Minerals oбяви, чe e oтĸpилa злaтo, възлизaщo нa пpиблизитeлнo 156 xил. тpoйyнции в ycтaнoвeнa зoнa „Дypycy тeпe“ нa нaxoдищeтo „Oбичниĸ“, нaмиpaщo ce в цeнтpaлнaтa чacт нa Южнa Бългapия, пocoчиxa oт ĸoмпaнията в свое cъoбщeниe.

Πpoyчвaниятa в нeгo зaпoчнaxa пpeз 2019 г. При цена на златото от 1731 лв. на тройунция към 15 ч на 17 март, това прави към 270 млн. долара.

Съобщава се още, че проучванията в тази зона се разширяват. Компанията е за търсене и проучване, акциите ѝ се търгуват на борсата в Торонто и затова тя периодично публикува резултати от проучванията си.

Фирмата е съсредоточила проучванията си в Източните Родопи, през февруари съобщава, че е придобила 100% от собствеността на „Болкан Минералс дивелъпмънт“, която има разрешително за търсене и проучване на метални изкопаеми в площта „Иглика“.

Vеlocity има 70% дял в разрешението за търсене и проучване на находището „Тинтява“, което включва златния проект „Розино“, става ясно от съобщения на канадската фирма, в него си партнира с „Горубсо-Кърджали“, както 70% от проектите на „Обичник“ и „Македония“. Компанията обявява, че с партньора си „Горубсо Кърджали“ има потенциал да произвежда приблизително 200 000 унции злато на година.

Наскоро, през ноември миналата година, „Дънди прешъс“ е придобила 9,9% от дяловете й. През октомври миналата година компанията обявява технически проект за находището „Розино“ , като прогнозира, че печалбата от мината преди облагане ще бъде 293 млн. канадски долара.