НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Как изследват за COVID-19 в Гърция и Великобритания

PCR тестовете във Великобритания могат да се направят във всяко оборудвано с необходимата лабораторна техника подразделение на Националната здравна служба. Тестът е безплатен, предаде БНР. Трябва да отговаряте на следните условия – да имате симптоми на Covid-19 – кашлица, загуба на сетивни усещания и висока температура, да има предписание от лекар, тъй като се налага хоспитализация.

Друг вариант е общината да пожелае да ви бъде направен тест, а също и ако живеете в район, който е огнище на зараза и е наложена локална карантина. Безплатен тест може да ви бъде направен и ако участвате в пилотен проект на правителството в борбата с коронавируса. Ако искате да си направите тест по ваше желание, то вие си го заплащате. Цените са между 100 и 180 паунда. Има и семейни тестове, които са по-евтини.

За целта не е необходимо да ходите до лаборатория, а може да си поръчате комплект за проби по пощата. Следвайки указанията можете да вземете пробите от гърлото и носа у дома, а след това – да ги изпратите в лаборатория. Във Великобритания обществеността не одобрява 14-дневната карантина за хора, пристигащи от конкретни държави. Имаше идея, която все още не е реализирана, на най-натовареното британско летище Хийтроу да се тестват пристигащите от тези държави и ако резултатите са отрицателни, те да не подлежат на самоизолация. Според закона във Великобритания, ако се върнете от държава от т.нар.“черен списък“ и си направите тест за коронавирус по ваше желание и той е отрицателен, това не означава, че няма да подлежите на карантина.

В Гърция средно на ден се правят около 13 хиляди теста, сочат данни на правителството. Тестването по летищата и пристанищата е избирателно. През ГКПП „Кулата – Промахон“ се преминава само с отрицателен PCR тест. За прием във всички болници пациентите се тестват за коронавирус, като осигурителната агенция поема разходите. Безплатно се тестват контактните лица, които са под карантина. От няколко дни е задължително за държавните служители, които се връщат от отпуска, да си направят тест, като разходите за сметка на работодателя. Следващия месец всички работещи в системата на образованието ще преминат задължителен тест за коронавирус, също безплатен за тях. Все още не е решено дали всички ученици ще бъдат изследвани.

В частния сектор повечето фирми принуждават работниците да си плащат тестовете, преди да се върнат на работа. Повечето от големите фирми обаче имат договори със сертифицирани лаборатории и цените за служителите им са преференциални. При лично пътуване в чужбина всеки сам си заплаща теста. От 100 до 300 евро варира цената на един PCR тест. Високата цена доведе до спорове в гръцкия парламент и опозицията настоява тестовете да са безплатни за всички, но това скоро няма да се случи. Гръцките граждани смятат цената за много висока. Гръцките медии посочват, че в много други държави цената на тестовете е достъпна дори за по-бедните.

Засега безплатно се тестват само хората със симптоми, останалите заплащат сами тестовете. След ваканция в Турция Магдалена Иванова разказа пред „Хоризонт“, че пътуването й в условията на коронавирус е протекло добре. Тя определи пътуването си до турския курорт Бодрум с автобуса като спокойно и приятно. На границата туристите са преминали само с маски и мерене на температурата. В хотела са били настанени след дезинфекция на багажа. На финала на почивката са им били направени PCR тестове на място в хотела, на цена 30 евро. Така не се е наложило да спазват карантина при завръщането им в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *