Как държавата ще се включи на пазара с горивата?

Как държавата ще се включи на пазара с горивата?

„За да влияеш на пазара, трябва да имаш 100-200 бензиностанции на възлови места”. Това обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред NOVA. Той коментира идеята на правителството да бъде създадена държавна петролна компания. В това проф. Тасев вижда както трудности, така и предимства.

Изграждането на мрежа от бензиностанции обаче било второто ниво на проекта.

„Пандемията от коронавирус показа, че в критична ситуация държавата има повече инструменти, за да се справи с проблемите, отколкото частния бизнес. Така е и с идеята за държавни бензиностанции. С тях държавата ще се намеси като създаде пазарен субект, който има повече възможности отколкото търговските дружества”, коментира проф. Тасев. Той обясни, че има както стратегически, така и оперативен държавен резерв.

„По изискване на ЕК има 30-дневен запас от горива, който трябва да се поддържа от държавата, както и 60-дневен, който трябва да се поддържа от частните структури. Ако се направи проверка, може да се окаже, че държавата е изрядна, а частните фирми – не. Причината е замразяването на оборотни средства”, обясни енергийният експерт.

„Поради това държавата активира две много големи бази за съхранение на горивата, които нямат статут на данъчни складове, сега ще се превърнат в такива. И така тя поема този ангажимент. Възможно е, частните структури да плащат някаква такса. Но ще имаме твърда гаранция, че в случай на нужда ги има тези количества”, обясни проф. Атанас Тасев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *