Как гласуваха българите в САЩ?

Как гласуваха българите в САЩ?

Ниска избирателна активност и по-слаб интерес към вота за нов парламент в сравнение с този през април демонстрираха българите в САЩ. Това се случи на фона на рекордния брой секции, открити в Щатите за това гласуване – с 23 повече, отколкото тези на миналите избори.

По-ниската избирателна активност на 11 юли е тенденция не само в САЩ, но и в Канада, както и в останалите секции в чужбина и в България като цяло.

На редовните избори за Народно събрание на 4 април гласувалите българи в САЩ бяха над 10 000, което бе рекорд, а секциите за гласуване бяха едва 35. Сега изборите бяха с рекорден брой секции – 58, но

гласувалите в САЩ са близо 8892

при обработени протоколи 99,23%.

Най-голямо доверие българите в САЩ са гласували на четири партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“, ГЕРБ и „Възраждане“.

Данните все още не са окончателни, защото са обработени 82% от протоколите на Централната избирателна комисия.

Партията на Слави Трифонов се нарежда на челна позиция с 37,92%, втори са „Демократична България“ с 30,44%. Далеч назад на трето място остава ГЕРБ с 11,39% от гласовете.

Ако само българите в САЩ определяха състава на бъдещия парламент, в него би влязла и проруската партия „Възраждане“ с 8,50%. БСП и „Изправи се! Мутри вън!“ пък ще останат извън Народното събрание, защото няма да могат да прескочат четирипроцентовата бариера. Те получават съответно 3,65% и 3,64%.

Българите в САЩ гласуваха на 21 машини в 13 избирателни секции, като най-много бяха в предградията на Чикаго, както и в градове и щати като Атланта, Вашингтон, Невада, Ню Йорк и Флорида.

Новите правила за машинно гласуване не затрудниха по никакъв начин сънародниците ни. В нито една секция в САЩ

не се образуваха опашки

нямаше и струпване на хора.

Едно от местата за гласуване в Чикаго, „Малката България“, където има три секции, дори се оказа празна в средата на изборния ден, а до ранния следобед там бяха гласували едва 250 души. Избирателната активност в Чикаго също беше малка, в сравнение с предходните избори, когато пред секциите имаше опашки от хора.

В Денвър, Колорадо, където гласуването е само с хартиени бюлетини, опашки и струпване на хора също нямаше, а желаещите да подадат своя глас също бяха малко.

Най-много българи са гласували в секциите в Чикаго, Илинойс – 2 417, а най-малко в Спокейн, Вашингтон – 19, става ясно от публикуваните данни.

Около 500 българи по-малко са гласували в Чикаго

Близо 2500 българи са гласували в секциите в Чикаго. Това е с почти 500 по-малко в сравнение с редовните парламентарни избори през април.

В културния център „Магура“ са пуснати 502 бюлетини, а на предишните избори там са гласували 819 души. В магазина „Малинчо“ са подали своя глас 586 българи, като през април те са били около 750. В „Малко българско училище“ са гласували 389, а в Българския център „Булгарика“ те са били 433, в сравнение с предишните избори, когато са гласували около 660 души.

230 българи са гласували в Маунт Проспект, а на 4 април те са били 660. В Генералното консулство сега са подали своя глас 127 българи, на миналите избори те са били 144, а новооткритите секции в Шилер Парк и Хинсдейл гласуващите са били съответно 93 и 75.