Кабо да Рока – ветровитият „край на света“, където земята свършва и започва морето

Кабо да Рока – ветровитият „край на света“, където земята свършва и започва морето

Кабо да Рока, краят на света или както е по-известен – нос в Атлантическия океан, който е и най-западната точка на континентална Европа. Заставайки на ръба, всеки е изпитал чувството, че се намира на края на света, пише vesti.bg. Носът представлява стръмна отвесна скала, издигаща се на 140 метра над бушуващия океан.

Мястото е много ветровито, почти през цялото време на годината, но въпреки това е доста посещавана дестинация. Най-близките градове до нос Кабо да Рока са Синтра и Кашкайш, а столицата Лисабон се намира само на 40 км разстояние.

Въпреки че растителността му е доста оскъдна, мястото наистина е много красиво и заслужава вашето внимание. Гледките, които се откриват, са просто зашеметяващи и някак фотоапаратът не може напълно да улови тяхното величие.

Именно от това място португалските мореплаватели са потегляли на дълги пътешествия в търсене на нови земи и богатства. До началото на XV в. наистина са смятали, че това е краят на света.

Първият морски фар

Освен известна и често посещавана туристическа забележителности, Кабо да Рока има и своята историческа стойност. Именно тук през 1722 г. е построен първият морски фар в Португалия. Фарът е бил реставриран няколко пъти, но в сегашният си вид е още от 1842 г. Той се издига на цели 150 метра над морското ниво, свети с мощност от 1000 вата и осветява океанските вълни на разстояние от 46 км.

„Ледена трева“

Мястото наистина винаги е много ветровито и това, в комбинация с изключително солената почва е причината растителността да е нискостеблена. Най-разпространеното растение тук е „кристалната“ или още „ледената“ трева. Тя е много интересна, защото цъфти в най-различни цветове и придава един наистина приказен вид на мястото.

Тук всеки може да стане откривател

Учените предполагат, че Кабо да Рока е част от вулканичен комплекс, който се разпростира на север и на юг от носа и се нарича „вулканичен комплекс Синтра“. Основните видове скали, които се срещат тук са гранити и сиенити.

Ако и вие искате да се почувствате като истински откриватели, то местните са се погрижили за това. Всеки посетител, разбира се срещу заплащане от порядъка на 5 евро, може да се сдобие с ръчно написан сертификат със своето име, че е посетил най-западната точка на континентална Европа.

„Плажът на мечките“

В близост до нос Кабо да Рока се намира „Плажът на мечките“ – красив плаж, до който се стига трудно, но определено си заслужава. Местните разказват легенда за него, че преди хиляди години, когато Земята все още била покрита с лед, там живяла мечка със своето малко мече. Когато ледът започнал да се топи, Господ казал на всички животни да напуснат бреговете и да се преселят във вътрешността на континента, но мечката отказала, понеже това било родното ѝ място. Именно тогава той я превърнал в голяма стръмна скала, а нейното малко мече в друга, по-малка.

На това ветровито място, освен фара и туристическото бюро, може да посетите и малко кафене и магазинче за сувенири.

Кашкайш

В близост до нос Кабо да Рока се намира едно очарователно градче – Кашкайш. То е известно с красивите и плажове и спокойната си атмосфера. Някога е било малко рибарско селце, докато благородниците не го откриват и не започват лека-полека да го превръщат в топ дестинация за почивка. И днес е един от най-посещаваните португалски курорти.

Тук може да посетите музея на морето, в който са запазени различни автентични експонати, както и фотографии от различни епохи.

„Устата на Ада“

В Кашкайш се намира и прочутото място, с доста зловещо име „Устата на Ада“, място на което огромните морски вълни се разбиват в големи пещери, а звукът е толкова стряскащ, че на всеки му става ясно от къде идва името на местността.