Кабинетът на Слави-2: Петър Илиев цанен за МВР, като не мина за премиер

Кабинетът на Слави-2: Петър Илиев цанен за МВР, като не мина за премиер

Част от кабинета на проектопремиера Пламен Николов изтече в публичното пространство малко след срещата на ИТН и ИБГНИ в Народното събрание.

По информация на нашите източници:

Регионалното министерство Николов е решил да повери на Георги Георгиев.

Спряганият за премиер плагиат Петър Илиев е бил нагласен да вземе МВР. Въшно министерство пък да е в ръцете на дългогодишния дипломат и постоянен секретар Ради Найденов.

За финансов министър харесал Пламен Данаилов, а за здравен – Силви Кирилов. Правосъдното министерство би поел Момчил Иванов, а голямата изненада е името на бившия седесар Гроздан Караджов, който бил харесан за транспортен шеф.

За енергиен министър е предложен Александър Николов, а за спортен – отново Радостин Василев.

Георги Султанов, оперен артист във Варна с 23 годишен стаж, експерт в ИТН, тенор е бил харесан за министър на културата.

За икономиката Слави и Пламен Николов искали Десислава Димитрова, а Силвия Бакърджиева за Министерство на околната среда и водите. При предишното представяне на кабинета, сътворен от Дългия, когато номинира Николай Василев за премиер, той забрави да посочи шеф за ековедомството.

За отбранителната политика отново е предложена Теодора Ганчовска.

Велислава Петрова, която бе предложена за здравен министър при предишния опит на Трифонов, сега е поканена да оглави образованието.

А за труда и социалната политика обаждане от Пламен Николов е получила Теодора Пенева.

Ивайло Кожухаров отново е предложен за шеф на туризма.

Пламен Николов показа дипломите си, ще издава дисертацията си

Номинираният за премиер Пламен Николов представи пред журналисти в парламента всичките си дипломи. Той отказа да отговаря на въпроси на министри, като обясни, че до края на деня ще се знае кабинета.

„Понеже имаше коментари какво означава степента ми, ще уточня какво е това и ще ви покажа дипломната ми работа. Има и посвещение към бъдещата ми жена“, каза Николов и цитира философска мисъл.

Той показа и договорите си за стипендии в Австрия, където е учил. „Имам всички документи още от 1999 г. може да видите също, уточни още Николов, като подчерта докато е бил аспирант в СУ е правил и научен проект в Австрия“, каза той.

Николов изброи, че е учил латински език, средно икономическо образование, философия на правото. Показа дипломата си за висше образование на образователно-квалификационна степен магистър специалност Философия, от СУ „Св. Климент Охридски“.

„Тогава се завършваше с 10-семестриален курс, бакалаври нямаше. Ето и справка за моя успех – пълен отличник по абсолютно всички предмети, свързани с философски дисциплини. Понеже имаше коментари „Какво означава магистър по „Философия на науката“ – дипломна работа „Философската рефлексия и смяната на научните парадигми“. Тя е посветена на бъдещата ми жена, която пише поезия. Но аз предпочетох да остана у нас, да се оженя за тази прекрасна жена, да имаме две деца и да допринеса, каквото мога за България“, каза още той.

Николов представи и своята дисертация. „Автентична е, с праха и пепелта отпреди 20 г. Няма да дам разрешение на библиотеката, ще я издам аз, научният труд, както всеки един друг у нас – трябва да се заплаща. Който иска да я чете, ще се трябва да си я купи“, каза той.

Показа обаче и препоръка от ген. майор Любен Пандев и демонстрира, че е бил офицер и е имал и стаж в Министерство на отбраната, където е работил по програми с партньорство за мир към НАТО.

Николов обясни, че се отнася негативно към плагиатството. Затова ще бъде създадена електронна система с научен интелект, която да следи всички публикации и така плагиатството рязко щяло да спадне.

По думите му не се е чувал днес със Слави Трифонов. „Не подценявайте философското образование. Най-големите умове в политиката са завършили философия – Дейвид Камерън, Хелмут Кол и Кисинджър“, подчерта Николов.