Италия узаконява 500 хил. селскостопански работници от чужбина

Италия узаконява 500 хил. селскостопански работници от чужбина

След продъжили цяла нощ дискусии италианското правителство реши да бъдат допуснати в страната 500 хил. селскостопански работници от чужбина, като престоят им бъде узаконен. Става дума преди всичко за ратаи – берачи на плодове и зеленчуци, които ще получат разрешителни за престой от шест месеца, като при нужда този срок ще може да бъде удължен.

Другата добра новина за въпросните селскостопански работници най-вече от Източна Европа и Африка е тази, че те повече не би трябвало да се трудят „на черно“ и да бъдат експлоатирани безмилостно от всевъзможни мафии и посредници. Защото правителственият декрет постановява на „гастарбайтерите“ да им се заплаща според официалните в страната тарифи за работен час, да им бъдат изплащани всички осигуровки и да им се предоставят сносни временни квартири.

В коментарите си на правителственото решение политическите наблюдатели в Рим и Милано подчертават, че кабинетът на Джузепе Конте е решил да озакони както подобава престоя на селскостопанските работници заради огромните загуби напоследък на земеделците от неприбраната реколта на ранни зеленчуци и плодове като аспержи, салати, тиквички, спанак, краставици, ягоди и др. А чуждестранната работна ръка тепърва ще бъде нужна не само в зеленчуковите градини, но също така в овощните градини, в лозята, в нивите с житни култури, с царевица и т.н. Още повече, че призивите на правителството към останалите без работа заради епидемията от „Ковид-19“ десетки хиляди италианци, да се потрудят на полето, са останали едва ли не глас в пустиня. Ами за обявените специално за коренни жители на Апенините 200 хил. сносни според местните стандарти места за земеделски труд, били кандидатствали според медиите по-малко от 20 хил. души.

Според пишещото братство между Алпите и Сицилия правителственият декрет е лична победа на министърката на земеделието Тереза Беланова, която в младежките си години е била ратайкиня в Южна Италия и сега е единственият член на кабинета без висше образование. Според клюките в коридорите на властта в Рим Беланова била заплашила с оставка ако острият проблем с чуждестранната работна ръка не бъде решен бързо и с осигуряване на елементарните права на „гастарбайтърите“. А добре запознати с практиката на прилагане на правителствените решения журналисти твърдят, че най-вероятно новият декрет ще бъде приложен и за озаконяване на престоя на чужденците – домашни прислужници и гледачи на възрастни хора, от които Италия сега също има голяма нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *