Италия узаконява 500 хил. селскостопански работници от чужбина

След продъжили цяла нощ дискусии италианското правителство реши да бъдат допуснати в страната 500 хил. селскостопански работници от чужбина, като престоят им бъде узаконен. Става дума преди всичко за ратаи – берачи на плодове и зеленчуци, които ще получат разрешителни за престой от шест месеца, като при нужда този срок ще може да бъде удължен.

Другата добра новина за въпросните селскостопански работници най-вече от Източна Европа и Африка е тази, че те повече не би трябвало да се трудят „на черно“ и да бъдат експлоатирани безмилостно от всевъзможни мафии и посредници. Защото правителственият декрет постановява на „гастарбайтерите“ да им се заплаща според официалните в страната тарифи за работен час, да им бъдат изплащани всички осигуровки и да им се предоставят сносни временни квартири.

В коментарите си на правителственото решение политическите наблюдатели в Рим и Милано подчертават, че кабинетът на Джузепе Конте е решил да озакони както подобава престоя на селскостопанските работници заради огромните загуби напоследък на земеделците от неприбраната реколта на ранни зеленчуци и плодове като аспержи, салати, тиквички, спанак, краставици, ягоди и др. А чуждестранната работна ръка тепърва ще бъде нужна не само в зеленчуковите градини, но също така в овощните градини, в лозята, в нивите с житни култури, с царевица и т.н. Още повече, че призивите на правителството към останалите без работа заради епидемията от „Ковид-19“ десетки хиляди италианци, да се потрудят на полето, са останали едва ли не глас в пустиня. Ами за обявените специално за коренни жители на Апенините 200 хил. сносни според местните стандарти места за земеделски труд, били кандидатствали според медиите по-малко от 20 хил. души.

Според пишещото братство между Алпите и Сицилия правителственият декрет е лична победа на министърката на земеделието Тереза Беланова, която в младежките си години е била ратайкиня в Южна Италия и сега е единственият член на кабинета без висше образование. Според клюките в коридорите на властта в Рим Беланова била заплашила с оставка ако острият проблем с чуждестранната работна ръка не бъде решен бързо и с осигуряване на елементарните права на „гастарбайтърите“. А добре запознати с практиката на прилагане на правителствените решения журналисти твърдят, че най-вероятно новият декрет ще бъде приложен и за озаконяване на престоя на чужденците – домашни прислужници и гледачи на възрастни хора, от които Италия сега също има голяма нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post „Ферари“ потвърди раздялата със Себастиан Фетел
Next post Мадрид ще раздаде над 7 милиона маски на гражданите