НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Италия угрижена заради коронавируса

За съжаление през последните две седмици коронавирусът в Италия е станал неподозирано мощен и опасен – твърдят вирусолозите от Университета „Бикока“ в Милано и от Националната инфекциозна клиника „Сако“.

Специалистите по „Ковид-19“ са стигнали до този извод след констатираното от тях при тестовете напоследък рязко увеличение на вирусното натоварване във взетите на територията на цялата страна тампонни проби. Според учените глави най-вероятно неприятната даденост се дължи както на „вноса“ на заразата от чужбина от хора, които са пребивавали в големи огнища на заразата, така също и на нейния естествен стремеж за „пробив“ и в млади, с по-добър имунитет човешки организми.

Но за какво става въпрос? Най-простичко казано вирусното натоварване или иначе казано броят на „двойките“ генетичен материал на новия коронавирус в 1 милилитър изследван генетичен материал определя силата на неговия поразяващ удар върху организма. С други думи според докторите колкото този брой е по-голям, толкова вирусът става по-опасен и трудно победим. А в Италия в края на юли и първата седмица на август той е бил средно 10 000 „вирусни частици“ в 1 млл секрет, снет с тампон. След това обаче вирусното натоварване изведнъж започва да скача нагоре, като при повечето от половината направени през последната седмица тестове „частиците“ са над 1 000 000 в 1 млл или 100 пъти повече отколкото в началото на август. Като не са малко случаите, когато те достигат и 1 милиард в 1 млл!

Това означава на практика, че носителите на подобна „заряд“ са в състояние да заразят много повече хора около себе си само с едно кихане, кашляне, дълбоко дишане, викане и т.н. Но според професорите от Университета „Бикока“ и изследователите от клиниката „Сако“ това е малката беда, докато голямата е друга – високата вирусна натовареност води до много повече усложнения у заболелите от „Ковид-19“ и до трудни за лечение нови остри инфекции. Тоест колкото натовареността е по-голяма, толкова коронавирусът става по-опасен и дързък, като лошото е, че „заякнал“, той поразява вече дори и децата, които през първата фаза на пандемията малко или много пестеше.

С придобитата от заразата още по-голяма мощ специалистите обясняват и резкия скок на заболелите от „Ковид-19“ на Апенините през последните дни – вчера, в сряда, техният брой достигна 642-ма души или толкова, колкото са били повалени на легло за 24 часа в средата на миналия май при все още действащия локдаун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *