Италия стиска палци! 525 жертви на вируса за 24 ч. – най-малко от 19 март до днес

Италия стиска палци! 525 жертви на вируса за 24 ч. – най-малко от 19 март до днес

Италия се надява най-после страшната зараза да се оттегля от страната. За последните 24 часа в страната са регистрирани най-малък брой смъртни случаи за последните над две седмици, а властите започват да гледат към втория етап от битката срещу новия коронавирус, когато бъдат облекчени строгите мерки, наложени преди почти месец, съобщи Ройтерс.

В Италия има най-много жертви на болестта на глобално ниво – 15 887, почти една четвърт от всички починали по света от COVID-19. Но броят на починалите през последното денонощие (525 души) е най-малкият от 19 март насам. За втори ден намалява броят на пациентите в интензивни отделения, пише Lupa.bg

„Кривата се стабилизира и започна да спада“, каза Силвио Брусаферо, началник на Висшия институт по здравеопазването. „Това е резултат от постигнатото от нас ден подир ден“, добави той. „Ако това се потвърди, трябва да започнем да мислим за втора фаза и да държим ниски нивата на разпространение на тази болест“, заяви Брусаферо.

Заразените за последните 24 часа са 4316. Това е най-малкия брой нови случаи за последните пет дни, което е знак, че епидемията е достигнала пика си около шест седмици след като избухна в Северна Италия на 21 февруари, обобщи БТА.

Цифрите сочат, че стриктните ограничения на движението и забраната за събиране на хора на обществени места са помогнали за намаляването на епидемията. Но властите се страхуват от ново влошаване на ситуацията.

„Не сваляйте гарда, стойте си вкъщи“, призова шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели на дневния си брифинг.

След няколко дни на окуражителни данни министърът на здравеопазването Роберто Сперанца предложи серия от мерки, включително повече тестове, за да може мерките постепенно да бъдат смекчени.

„Предстоят трудни месеци. Работата ни е да създадем условия, в които да живеем с вируса“, докато не бъде намерена ваксина, каза той в интервю за в. „Република“.

Общонационалната карантина, която ограничава движението на хората и спря всякаква икономическа дейност, която не е от първостепенно значение, ще бъде в сила поне до 13 април, но се очаква да бъде удължена. Сперанца каза, че е твърде рано да се каже, кога ще бъде отменена.

Министърът публикува документ, в който очерта пет принципа, които правителството ще следва в т.нар. „втора фаза“ на извънредното положение, когато рестрикциите започнат да бъдат облекчавани преди пълно връщане към нормалните условия.

Ще бъдат запазени правилата за спазване на социална дистанция, личните предпазни средства масово ще се ползват, ще бъдат укрепени регионалните здравни системи, за да се позволи по-ефикасно лечение на предполагаеми случаи на COVID-19.

Разширява се тестването и проследяването на хора, с които пациентът е бил в контакт. За целта ще се използват включително приложения за смартфон и други цифрови технологии. Ще бъде създадена и мрежа от болници, които ще лекуват само болни от COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *