Италия срещу COVID-19 и със собствена ваксина

Италия срещу COVID-19 и със собствена ваксина

До лятото Италия ще има собствена ваксина срещу COVID-19, която по нищо няма да отстъпва на вече влезлите в употреба медикаменти за защита от опасната инфекция.

Нарича се “GRAd-CoV2“ и се произвежда от намиращата се недалеч от Рим специализирана лаборатория на фармацевтичната компания “ReiThera”. Разработката й е дело на екип от млади вирусолози и биолози, които са използвали безвреден за човека вирус от животински произход, в който с произвеждането от организма на антитела е вграден генетичния код на протеина Spike на коронавируса.

Както заяви на пресконференция днес научният директор на Националния институт в Рим за инфекциозни заболявания „Спаланцани“ – проф. Джузепе Иполито, ваксината на “ReiThera” е дала „много обнадеждаващи резултати“ по време на приключилата първа фаза от нейното изпитание. Тя е била инжектирана на 100 доброволци, като особено висок резултат – 95% пълен имунитет – е имала при тези от тях на възраст между 18 и 55 години. Много добра или 92,5% се е оказала и защитата при доброволците над 55 години, тоест италианската ваксина се приема много добре и е с изключително задоволителни имунни показатели. Голямо нейно предимство е това, че за изграждането от организма на стабилна защита срещу коронавирусната инфекция е нужно инжектирането само на една доза. Не е маловажна също така дадеността, че може да се съхранява дълго при температура между 2 и 8 градуса, тоест в най-обикновен хладилник.

Сега предстоят втората фаза в изпробването на италианската ваксина, през която тя ще бъде приложена на няколко стотин доброволци с цел изследване най-вече на на нейната сигурност и стабилност през по-дълъг период от време. При положителни резултати, в които проф. Джузепе Иполито твърдо вярва, ще се пристъпи към третата фаза. През нея с участието на няколко хиляди доброволци ще бъдат изучени до най-малките подробности евентуални негативни последствия и странични ефекти от прилагането й – нещо, което е според известния медик е невъзможно през първата и втората фаза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *