НОВИНИТЕ

Италия планира да въведе бързи тестове на летищата

Италианските власти предприемат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи БГНЕС. Рим смята да въведе бързи тестове за идентифициране на заразени лица на летищата, както и да затегне наказанията за липсата на медицински маски на закрити обществени места и на открито, когато е невъзможно да се поддържа социална дистанция.

Италианското министерство на здравеопазването смята, че епидемиологичната ситуация в страната в момента е под контрол, но в същото време призовава гражданите да бъдат максимално внимателни, поне докато ваксина срещу COVID-19 не бъде произведена, което се очаква в началото на 2021 г.

Преди масовата ваксинация да стане факт, властите призоваха италианците да проявят отговорност и предпазливост, тъй като вирусът все още представлява голяма опасност.

По указание на италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца специалисти от Националния институт по заразни болести трябва да представят своите разработки тази седмица за бързи тестове за коронавирус, които ще се правят на летищата.

Целта им ще бъде идентифицирането на заразените лица сред пътниците, пристигащи от чужбина. Главният лекар на Института Франческо Вая заяви, че са подготвени два различни вида тестове, резултатът от които ще бъде известен в рамките на 15-20 минути. Използването на такива тестове ще даде възможност за бързо извършване на масови проверки на летищата и жп гарите, и няма да се ограничава, както е досега, само за тестване на пътници на определени полети или лица с очевидни симптоми на COVID-19.

В същото време ръководителите на редица италиански региони изискват от гражданите по-стриктно спазване на действащите правила, които задължават използването на лични предпазни средства, особено медицински маски, на закрити обществени места и на открито в многолюдни места, когато не е възможно да се поддържа социална дистанция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *