Италия одобри над 30 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Италия одобри над 30 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията

Новото италианско правителство на премиера Марио Драги прокара първия си голям финансов пакет за преодоляване на отрицателните последици от пандемията. Мерките са на стойност 32 милиарда евро, предаде ДПА.

Пакетът има за цел да подпомогне най-тежко засегнатите от пандемията отрасли, като например туризма, да стабилизира пазара на труда и да ускори ваксинацията в Италия.

Наясно сме, че това е само частичен отговор, каза Драги на пресконференция и добави, че това е най-доброто, което в момента е възможно.

,,В плана са предвидени и почти 5 млрд. евро за подкрепа на здравния сектор, особено на ваксинацията, както и за сигурността“, каза финансовият министър Даниеле Франко, цитиран от БТА.

,,Сума от 8 млрд. евро е заделена за подкрепа на трудовия пазар и за борба с бедността“, посочи Драги, който е бивш управител на Европейската централна банка и стана премиер преди около пет седмици. Неговото мнение повлия върху съставянето на плана.

Пакетът с мерките за подкрепа се разработваше още отпреди това, но в няколко области имaше различия по него. През 2020 г. предишното правителство вече приложи многомилиардни пакети в подкрепа на икономиката на Италия.

През този месец броят на случаите на заразяване в Италия се увеличи драстично и няколко области бяха обявени за червени зони и са подложени на строги карантинни правила. Общо здравните власти са отчели над 3,3 милиона случая на заразяване. Седемдневната заболеваемост достигна 260 заразени на 100 000 души население, заявиха експерти.