НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Италия затяга границите си с войска срещу мигранти и коронавирус

Правителството в Рим реши да изпрати 300 военнослужещи за охрана на границата на Италия със Словения, откъдето напоследък нелегалният приток на мигранти по суша е най-голям.

Така армията става основната възпираща сила на потока от бежанци, след като вече й бе поверено опазването на бреговете на о. Сицилия и на други райони в южната част на страната, подложени на силен имигрантски натиск от Африка и Близкия Изток. Войници ще бъдат дислоцирани също така по летищата и морските гари, за да подпомагат граничната полиция и санитарните власти при контрола на пристигащите пасажери най-вече за зараза с коронавирус.

Според министърката на вътрешните работи Лучана Ламорджезе изпращането на войска по „уязвимите“ части от границите на Италия е станало наложително след рязкото увеличение на броя на мигрантския поток – 12 228 души са пристигналите на Апенините само през последните десетина дни. Бедата е, че тези хора не само не могат да бъдат подложени на тест за зараза със „Sars-CoV-2“ поради липсата на достатъчен медицински персонал, но и че бягат масово от местата, където са затворени, за да изкарат задължителната 14-дневна карантина.

Шефката на вътрешното ведомство е особено разтревожена и от факта, че отправната точка на бежанците вече не е най-вече Либия, от където те бяха докарвани от трафиканти и лесно контролирани, а Тунис, от където имигрантите пристигат масово самостоятелно с малки кораби, гумени лодки и дори със скутери.

За Лучана Ламорджезе причината за библейското преселение от Тунис е тежката икономическа криза там – факт, който обяснява наличието сред пристигналите на стотици представители на средната класа. Министърката обясни още на репортери, че вчера тя е гостувала в столицата на северно африканската страна, където била договорила с властите изпращането на патрулни кораби за охрана на бреговете й, специалисти за обучение на граничен персонал и щедра икономическа помощ.

В същото време министърът на здравеопазването Роберто Сперанца обяви, че „черният списък“ от 16 държави, на чиито граждани е забранено да стъпват на италианска територия заради опасност да разнесат заразата с коронавирус, през следващите часове ще бъде удължен може би двойно. Иначе днес италианците се развеселиха от публикуваната в информационните сайтове снимка на слизащи от лодка в Сицилия млади и яки тунизийци, които водят със себе си и кученце – болонка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *