Италия забранява на круизните лайнери да спират във Венеция

Италия забранява на круизните лайнери да спират във Венеция

Италианското правителство се събра днес, за да обсъди извънредни мерки с незабавно действие, чрез които да забрани на големите круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна, предаде Ройтерс. Кабинетът реши да се задейства, след като ЮНЕСКО заплаши да постави Италия в черния си списък заради липсата на подобна забрана.

Франческо Галиети, директор на международната асоциация на круизните пътувания, заяви, че групата няма нищо против стига да има алтернативно пристанище. Рим преди време прие законодателство, забраняващо на големи круизни кораби да акостират във Венеция, но алтернативния порт така и не е изграден.

Жителите на Венеция протестираха през юни, когато в града-музей акостира 92-хиляди тонният MSC Orchestra, плаващ за Хърватия и Гърция. От години те настояват подобни кораби да бъдат извадени от лагуната, тъй като я замърсяват и застрашават стабилността на страдите.

През април кабинетът на премиера Марио Драги прие разпоредба за изграждането на терминал извън лагуната на Венеция, където да акостират пътнически и товарни кораби с водоизместимост над 40 хиляди тона. Офертата за изграждането му беше публикувана на 29 юни.

Междувременно на големите кораби беше наредено да спират в индустриалното пристанище Маргера, но това не е крайно решение, тъй като в порта липсват подходящи условия за акостиране на лайнери.