Италия върна самолет със 125 човека на борда заради коронавирус

Италия върна самолет със 125 човека на борда заради коронавирус

Сантиарните власти на Италия, които контролират мерките за борба срещу коронавируса, не разрешиха вчера следобед на 125 бангладешци да слязат на римското летище Фиумичино.

Те пристигнаха в 13 часа от Доха със самолет на авиокомпанията на Катар, като на борда е имало още 75 пасажери от други националности. След направения им тампон те са били допуснати до чакалнята на аерогарата и в зависимост от изхода от изследването – положителен или отрицателен – ще бъдат съответно поставени под карантина или освободени. Докато 125-те жителите на Бангладеш отлетяха обратно за Доха в 16 часа със самолета на „Катар Еъруейс“.

Безпрецедентната досега реакция на Нацианолния кризисен щаб за борба срещу „Ковид-19“ е в пълен унисон със заповедта от вчера на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца за спирането на полетите от Италия до Бангладеш и обратно. Причината за това е регистрирания през последните две седмици опасен ръст на „вноса“ на коронавирус от азиатската страна – шестима от всеки десет пристигнали на Апенините бангладешци са се оказали с положителна проба на изследването за заразата. Опасенията на зравните власти в Италия са, че жителите на азиатската държава са потенциални заразители на много хора, тъй като в Рим, Неапол, Флоренция и други големи градове в страната те работят най-вече като съдържатели и общи работници в денонощни магазини за хранителни стоки.

Според санитарните власти върнатите днес в родината им 125 бангладешци просто са се опитали да заобиколят забраната от вчера на министър Сперанца, вземайки непряк полет за Рим със самолет на една от най-уважаваните авиокомпании, въпреки че са знаели за чакащия ги на италианската граница червен семафор. А докато медиите на Апенините въртяха случая на летище Фиумичино, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че близо до Венеция се е разгоряло ново огнище на „Ковид-19“, причинено пак от пътувал в чужбина мениджър. В близкия град Виченца преди седмица заразата бе разнесена от завърнал се с коронавирус от Сърбия предприемач, който отказа да се лекува, въпреки и така пратил в болница към трийсетима негови работници и служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *