Италиански светила в медицината: Коронавирусът удря мозъка

Италиански светила в медицината: Коронавирусът удря мозъка

„Коронавирусът се оказва бeзмилостен към мозъка, когото поразява понякога жестоко и безвъзвратно“ – това заявиха пред в. „Република“ известната италианска вирусоложка Стефания Ди Марко и нейният колега от Франция Кристиян Манталбети.

До този извод учените са стигнали след продължителни изследвания върху прекарали Covid-19 пациенти и след опити с плъхове. До сега се смяташе, че „Sars-CoV-2” засяга преди всичко белите дробове, бъбреците и черния дроб, но никой медик не е предполагал, че един по принцип респираторен вирус може да удари главния и малкия мозък с доста негативни последствия.

За съжаление изтъкнатите специалисти все още не могат да разберат какъв е механизмът, а по собствените им думи те не са единствените в света, които са установили връзката между коронавируса и мозъка – резултатите от изследванията им са потвърдени от молекулярни биолози във Великобритания, САЩ и Франция.

Но в.“Република“ днес публикува и една оптимистична новина – създателите на т.нар. оксфордска ваксина с работно име “Azdl222” от намиращия се южно от Рим град Помеция са уверени, че тя ще бъде най-надеждният щит срещу Covid-19. Въпреки спрялото в момента нейно изпитание в Бразилия, Вeликобритания, САЩ и Южна Африка в решаващата Трета фаза заради негативен неврологичен ефект върху доброволка във втората от тези страни. Както е известно, ваксината е разработена в Помеция по идея на университета в Оксфорд, Великобритания, а неин собственик е английско – шведският фармацевтичен колос „Астра Зенека“.

Шефовете на известното с производството си на различни ваксини италианско предприятие Пиеро ди Лоренцо и Матео Лигуори заявяват пред главния редактор на „Република“ Маурицио Молинари, че те са сигурни в “Azdl222” и за това ще произведат до края на годината 3 млн. дози от нея.

Просто защото според двамата мениджъри негативната реакция само върху един доброволец е предизвикала най-обикновено спиране за кратко на мащабното изследване. Тоест касае се за рутинен ход, който е съвсем оправдан при изпробване на медикамент върху десетки хиляди доброволци, много от които не са в перфектно здраве и имат различни съпътстващи заболявания.

Но за Ди Лоренцо и Лигуори със сигурност още до края на тази седмица тестването на ваксината в изпитателната трета фаза ще бъде възстановено и най-вероятно до края на октомври те ще имат зелена светлина за масовото й производство.

Капацитетът на предприятието в Помеция е 10 млн. дози на година, но след нeйното окончателно одобрение с производството й най-вероятно ще бъде натоварен и големия фармацевтичен комплекс недалеч от Флоренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *