Италиански остров се превръща в престъпна сцена по Агата Кристи

Италиански остров се превръща в престъпна сцена по Агата Кристи

Вече седмици наред 200-та жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за изпечен и вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек. Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители. А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв неминуемо ще има. Ами обикновено става дума за кражба на много пари и скъпи вещи, където по принцип потърпевшите вадят често и пушкала, за да се защитят, ако хванат престъпниците в крачка.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на отминалата седмица, когато от афив-касата на единственото кафене с билярд и покер-автомати са задгнати 60 хиляди евро. А бедата е тази, че последният банков филиал тъдява е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и пари, и скъпоценности в къщи.

Като например заместник-кмета и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза. Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая…

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е немирала една от свръх-строгите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталаци. Като треперят от страх да не би крадците да прогонят елитните летовници, начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.