Италиански вестници: Андреа Бочели със затрогващ подарък за Великден

Италиански вестници: Андреа Бочели със затрогващ подарък за Великден

Водеща тема за италианските електронни издания на Велики понеделник са няколко знакови събития, белязали необичайния Великден за италианците, преминал в условията на изолацията заради коронавируса.

Електронните издания на „Кориере дела сера“, „Стампа“ и „Република“ пишат за половинчасовия концерт, даден от празната миланска катедрала „Дуомо“ от Андреа Бочели вчера вечерта. Концертът беше излъчван в канала тенора в YouTube и бе гледан от над три милиона души. Изданията определят изявата на прочутия изпълнител като затрогващ подарък за италианците в трудните времена на изолацията заради коронавируса.

Вестниците се спират и върху думите на папа Франциск от вчера, изречени по време на литургията за Възкресение Христово и по време на обръщението „Урби ет Орби“. Вестниците припомнят, че по време на литургията папата е призовал да се сложи край на войните, да престане производството и търговията на оръжия, защото хората имат нужда от хляб, а не от пушки, да се сложи край на абортите, които убиват невинния живот и хората да отворят сърцата си и да споделял, онова което имат с онези, които са лишени от най-необходимото.

В словото си папата пък призова във време на кризата, породена от коронавируса, Европа да прояви солидарност и да направи иновативни избори. Алтернативата на това би бил егоизмът на частните интереси и изкушението към връщането към миналото, което поражда риск да бъде изложено на тежко изпитание мирното съжителство и развитието на идните поколения, предупреди Франциск.

Папата освен това призова за облекчаване на международните санкции, които пречат на възможността на страните, които са обект на тях, да предоставят адекватна подкрепа на собствените си граждани. Той призова и за опростяване, ако не намаляване на дълга, който тегне над бюджетния баланс на най-бедните. Освен тези призиви в изданието „Авенире“ папата настоя за въвеждане на универсална базова заплата за най-бедните работници, които той нарече истински социални поети.

В. „Република“ разказва как заради изолацията италианският президент Серджо Матарела, който е вдовец от осем години, е прекарал Великден сам. Той е говорил по телефона с трите си деца и с петте си внуци, както и с децата на брат си Пиерсанти, убит от мафията през януари 1980 г. Сутринта вчера Матарела е чел вестници, а следобед книги. Така е дал пример на сънародниците си как трябва да изкарат един Великден в условия на социална дистанция.

В. „Кориере дела сера“ припомня в тези празнични дни, че 100 италиански свещеници са починали от COVID-19.

В. „Република“ съобщава, че днес в Италия пристига нова група от 38 кубински лекари и медицински сестри, които ще работят в областта Пиемонте, също тежко засегната от коронавируса.

„Република“ съобщава също, че модната компания Проновиас е измислила нетрадиционен подарък за лекарките, медицинските сестри, санитарките, чистачките и барманките в болниците. На онези, които им предстои сватба, модната къща ще подари сватбена рокля от най-новата си колекция.

Разбира се електронните издания не пропускат и факта, че вчера бе съобщено за 431 нови починали заразени в Италия, което е най-ниската цифра за 24 часа на жертвите от 19 март насам. В Ломбардия починалите заразени за последните 24 часа бяха 110, което е наполовина в сравнение с жертвите в предходните дни. Двете позитивни новини бяха съобщени точно на Великден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *