Италианската прокурорка закопча десетима карабинери и запечата казармата им

Италианската прокурорка закопча десетима карабинери и запечата казармата им

По заповед на прокурорката Грация Прадела от намиращия се на петдесетина километра югоизточно от Милано град Пиаченца днес сутринта бяха закопчани десетима карабинери. За пръв път в Италия бе запечатана казарма на военизирания полицейски корпус – мстната „Леванте“, в която са служили арестуваните и която медиите в района веднага жигосаха с метафората „вертеп на ужасите”.

Защото десетимата задържани униформени и още половин дузина техни колеги, вписани в регистъра за последствени, са използвали безпардонно местното командване на карабинерите за престъпните си напъни и мощни запои. Що се отнася до хихотетичните засега престъпления, то магистратката ги е формулирала в тежките обвинения: изнудване на арестувани, закрила на нарко-дилъри срещу тлъста комисионна, побоища над съвсем невинни граждани с цел освобождаването им срещу откуп, скалъпване на доказателства за закононарушения сцел рекет и др.

На състоялата се по обяд пресконференция Грация Прадела уточни, че тя и подчинените й прокурори били започнали предварителното следствие още през 2017 г. по сигнал на напуснал казармата „Леванте“ офицер – карабинер. Според думите й, на нея и на колегите й не им трябвало много време, за да се уверят внеговите твърдения за вършените там престъпления от основното ядро военизирани полицаи.

Така например съвсем скоро магистратите установили, че основното занимание на жандармеристите било да притискат наркодилъри – чужденци за пари срещу закрила, като първо ги арестуват, а след това им дават разрешително за престой в страната или да пътуват до Милано, за да се запасяват с дрога.

Понякога, когато пренасяните опиати били в големи количества, униформените дори ескортирали доставката с патрулки със запалени сигнални светлини. На наколко пъти престъпниците – карабинери фабрикували обвинения срещу невинни граждани, после ги задържали в казармата и след солидна порция бой ги освобождавали, но само ако си платят яко.

С получените пари ченгетата – бандите си организирали редовно купони с шампанско и фини мезета, а в телефонни разговори се хвалели, че били неуловими като героите на култовия сериал „Гомор“ за превъплъщенията на неаполитанската мафия.

В изявлението си пред медиите днес Грация Прадела подчерта, че извършените престъпления са много тежки, но те в никакъв случай не подкопават доверието в корпуса на карабинерите на правораздавателните органи и въобще на италианците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *