Италианец със суперплазма – съдържа 40 пъти повече антитела на COVID-19

Италианец със суперплазма – съдържа 40 пъти повече антитела на COVID-19

Италианският детски кардиолог в Лондон Алесандро Джардини има най-високата концентрация на антитела на коронавирус във Великобритания. В кръвта му се съдържат 40 пъти повече антитела, отколкото средното количество при останалите преболедували от вируса, съобщи в.”Авенире”.

Затова 46-годишният Джардини е станал донор на суперплазма, с която в Обединеното кралство се лекуват стотици пациенти. Детският лекар, родом от град Мачерата в област Марке, работи в лондонска детска болница от 2007 г. и е баща на две деца. Алесандро рискувал да умре заради вируса. Той бил приет по спешност в лондонска университетска клиника със симптоми на заболяването и с никакви други придружаващи болести.

Изкарал седмица в интензиваната терапия, борейки се за живота си. След това прекарал друго седем дни на легло, за да се възстанови. Алесандро бил изключително притеснен не само дали ще оживее, а и дали жена му и двете им деца ще преодолеят заразата с коронавирус. Малко след като бил изписан, с Алесандро се свързали от Центъра по кръвопреливане на Британската санитарна система и го попитали дали иска да участва в инициатива за изучаване на кръвната плазма на бивши пациенти.

Той приел. Дни по-късно обаче дошла и изненадата – съобщили му, че неговата кръв съдържа рекордно висока концентрация на антитела – 40 пъти над нормата. Лекарите нямат обяснения защо е така. Знае се само, че концентрацията е по-висока обикновено при мъжете и при лекуваните в болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *