НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

„Историята спира”: Крал Чарлз Трети говори пред нацията

„Моментът, в който историята спира“, така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора.

Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът й – крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

Новият крал на Обединеното кралство Чарлз Трети и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени също от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари.

Крал Чарлз Трети днес се завръща в Лондон за да оглави период на траур, който се очаква да продължи 10 дни, по време на който животът в страната ще бъде забави темпове.

Сигурно ще бъдат отменени много обществени и социални прояви, работата на парламента ще бъде ограничена, но депутатите днес, според протокола, трябва да отдадат почит на Елизабет Втора и да положат клетва на Крал Чарлз Трети.

Кралят ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни.

Иначе, навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина.

По места с църковен камбанен звън и топовни салюти ще бъде почетена паметта на покойната кралица. На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици, най-вероятно на десетия ден.

Британската кралица почина на 8 септември 2022 г. – годината, в която Великобритания отбеляза нейната 70-та годишнина на трона.

По времето на възкачването ѝ, премиер на страната все още е Уинстън Чърчил.

Нейното управление включваше както трансформацията на някогашната Британска империя, така и глобалните превратности от началото и края на Студената война до излизането на страната ѝ от Европейския съюз.

Емблематична с поддържането на политическа неутралност, през 2010 Елизабет Втора завършва по този начин речта си пред Общото събрание на ООН.

„Надявам се, че когато бъдещите поколения съдят за действията ни, нашата искреност, готовността ни да водим и решителността ни да направим нужното ще издържат изпитанията на времето. В утрешния свят всички трябва да работим заедно и по-енергично от всякога, ако наистина искаме да сме обединени нации“ – думи на британската кралица, която почина на 96-годишна възраст.