Испанският премиер Санчес: Бъдещето на ЕС е заложено на карта

Испанският премиер Санчес: Бъдещето на ЕС е заложено на карта

Бъдещето на Европейския съюз е заложено на карта в тази война срещу коронавируса. Това предупреждение отправи премиерът на Испания Педро Санчес в статия за британския вестник „Гардиън“.

Европа е изправена пред най-голямата криза от Втората световна война. Нашите граждани умират или се борят за живота си в болниците, които са връхлетени от пандемията, която представлява най-голямата заплаха за общественото здраве от грипната пандемия през 1918 г., подчертава Санчес.

Европейският съюз е изправен пред различна война от тези, които успешно я предотвратяваха през последните 70 г.: война срещу невидим враг, който подлага на изпитание бъдещето на европейския проект, пише премиерът на Испания, пише news.bg.

Според него или ще бъде преодоляно това предизвикателство, или „ние ще се провалим като съюз“.

Достигнахме критична точка, при която дори най-проевропейските страни и правителства, такива като Испания, се нуждаят от реално доказателство, че се поема отговорност. Ние се нуждаем от безрезервна солидарност, призовава министър-председателят.

По думите му солидарността между европейците е основният принцип на Договорите на ЕС.

Той отбеляза, че подкрепят мерките и инициативите на Общността през последните седмици, но те не са достатъчни.

Санчес призовава Европа да трансформира икономиката си за военно време и да насърчава европейска съпротива и възстановяване. Според него това трябва да започне с мерки в подкрепа на държавния дълг. Санчес отново повтори призива си за приемане на нов план „Маршал“.

Можем да превърнем тази криза във възможност за изграждане на по-силен Европейски съюз. За да стане обаче, необходими са амбициозни мерки. Ако продължим да мислим на дребно, ние ще се провалим, предупреди той.

Испанците винаги са защитавали европейския проект. Време е за реципрочност. С нас, с Италия и с всеки и всяка една от 27-те страни членки, поиска Санчес. Според него време е за солидарност и създаване на нов механизъм за обединение на дълга, който да помогне за закупуване на важни медицински консумативи, приемане на координирани стратегии за киберсигурност и подготвяне на извънреден план, който да гарантира бързо възстановяване на европейската икономика.

Санчес отбеляза, че тази солидарност трябва да гарантира, че няма пропаст между севера и юга.

Това са много предизвикателни времена, които изискват смели решения. Милиони европейци вярват в Европейския съюз. Не трябва да ги изоставяме. Трябва да им дадем причини да продължават да вярват. И ние трябва да действаме сега или никога, защото в този момент Европа е заложена на карта, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *