НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Испания хвърля армията в борбата срещу коронавируса

Испания ще използва армията, за да помогне за идентифицирането на онези, които са били изложени на хора, заразени с коронавирус, като част от усилията за ограничаване на разпространението на болестта. Това обяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от „Франс прес“.

Централното правителство ще предостави 2000 войници, които са обучени за проследяване, на разположение на областите, които са отговорни за здравеопазването, за да подпомогнат проследяването на заразените и да възпрепятстват ръста на инфекциите, уточни той по време на пресконференция.

„Бихме могли дори да увеличим тази цифра, както се изисква чрез спешното обучение, което сме планирали“, отбеляза Санчес.

Много експерти обвиниха липсата на проследяващи на вируса за нарастване на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в няколко испански региона като Мадрид и Каталуния.

Санчес призова испанците да използват приложение за смартфони, създадено от правителството, наречено RadarCovid, което може да идентифицира хората, които са се срещали със заразен пациент, и да ги предупреди, за да могат да бъдат тествани или да бъдат поставени под карантина.

Той също така обяви, че регионалните власти могат да поискат от централното правителство да прилагат извънредно положение, което ще им позволи да ограничат движението на хора на част или на цялата си територия.

В средата на март централното правителство обяви извънредно положение в страната, което му позволи да наложи една от най-строгите блокади в света, като хората можеха да излизат навън само да купуват храна или лекарства, да търсят медицинска помощ, да разхождат за кратко кучето си или да ходят на работа, ако беше невъзможно да си вършат работата от вкъщи. Тя беше изцяло отменена на 21 юни.

Въпреки че ръстът на заразените в Испания е „тревожен“, той е „далеч от ситуацията в средата на март“, успокои Санчес.

„Не можем да позволим на пандемията отново да поеме контрол над живота ни… трябва да поемем контрола и да спрем тази втора крива“, настоя испанският министър-председател.

Заразените нараснаха рязко, след като Испания отмени блокадата, но жертвите са много по-малко, отколкото по време на пика на епидемията.

Страната има повече от 400 000 регистрирани заразени, най-големия брой в Западна Европа и един от най-бързите темпове на растеж на континента.

Почти 29 000 души са починали от началото на епидемията в страната, което поставя страната сред водещите в света по този показател, обобщава news.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *