НОВИНИТЕ

Испания удължи извънредното положение за последен път

Испанските депутати гласуваха за удължаване на извънредното положение за последен път до 21 юни, информира АФП.

За шести път мярката е удължавана, което означава, че ограниченията ще останат в сила, въпреки че значително са разхлабени от началото на блокадата в средата на март.

В продължение на няколко месеца правителството ограничи свободното движение и буквално принуди близо 47 милиона испанци да си останат предимно по домовете в борбата с пандемията от коронавирус, която отне живота на 27 000 души в Испания.

Въпреки че лявата коалиция на премиера Педро Санчес има малцинство в 350-местния парламент, решението за ново удължаване на извънредното положение беше прието след споразумение с няколко по-малки партии.

177 депутати гласуваха в подкрепа на предложението, 155 се обявиха против, а 18 се въздържаха.

Иначе Санчес изрази надежда да се нормализира свободното движение и Испания да отвори границите си за международни туристи от 1 юли.

Ние наложихме едни от най-строгите ограничения в Европа и на Запад. Ужасно трудно е, но невероятно ефективно, каза премиерът пред депутатите. Но десните бързо отвърнаха и го обвиниха в некомпетентност.

„Вие сте неспособни да спасите човешки живот и не защитихте икономиката, засегнала хиляди хора“, заяви Пабло Касадо, лидер на Народната партия.

Лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал обвини Санчес в „престъпна небрежност“, която е причинила смъртта на „десетки хиляди испанци“.

Но премиерът ги предупреди да не подбуждат омраза.

„Отровата на омразата е най-вредна“, подчерта Санчес и даде за пример безредиците в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията.

„Ние можем да видим това в САЩ и ние не искаме да се случва тук“, каза премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *