Испания удължи извънредното положение за последен път

Испания удължи извънредното положение за последен път

Испанските депутати гласуваха за удължаване на извънредното положение за последен път до 21 юни, информира АФП.

За шести път мярката е удължавана, което означава, че ограниченията ще останат в сила, въпреки че значително са разхлабени от началото на блокадата в средата на март.

В продължение на няколко месеца правителството ограничи свободното движение и буквално принуди близо 47 милиона испанци да си останат предимно по домовете в борбата с пандемията от коронавирус, която отне живота на 27 000 души в Испания.

Въпреки че лявата коалиция на премиера Педро Санчес има малцинство в 350-местния парламент, решението за ново удължаване на извънредното положение беше прието след споразумение с няколко по-малки партии.

177 депутати гласуваха в подкрепа на предложението, 155 се обявиха против, а 18 се въздържаха.

Иначе Санчес изрази надежда да се нормализира свободното движение и Испания да отвори границите си за международни туристи от 1 юли.

Ние наложихме едни от най-строгите ограничения в Европа и на Запад. Ужасно трудно е, но невероятно ефективно, каза премиерът пред депутатите. Но десните бързо отвърнаха и го обвиниха в некомпетентност.

„Вие сте неспособни да спасите човешки живот и не защитихте икономиката, засегнала хиляди хора“, заяви Пабло Касадо, лидер на Народната партия.

Лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал обвини Санчес в „престъпна небрежност“, която е причинила смъртта на „десетки хиляди испанци“.

Но премиерът ги предупреди да не подбуждат омраза.

„Отровата на омразата е най-вредна“, подчерта Санчес и даде за пример безредиците в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията.

„Ние можем да видим това в САЩ и ние не искаме да се случва тук“, каза премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *