Испания се подготвя за летния сезон

Испания се подготвя за летния сезон

Дистанция за безопасност на плажовете, тестове на входовете на хотелите, нова организация в ресторантите: Испания пробва всичко, за да спаси летния сезон, защото туризмът е основен стълб на икономиката. Освен това стремежът е туристите да не се опасяват от заразяване с коронавируса, пише bulgaros.ovh.

Четвъртата най-засегната страна в света от Ковид-19, но също и втората туристическа дестинация в света, Испания предвижда от 11 май постепенно и контролирано да започне да отваря барове, хотели и ресторанти.

Испания рискува много с това постепенно вдигане на карантината в туризма, който осигурява 12 процента от брутния вътрешен продукт и 13 процента от заетостта, а секторът би могъл да загуби до 60 процента от годишния си оборот. Това сочат данните на работодателската организация в туристическия сектор Екселтур (Exceltur).

За да успокоят туристите, професионалистите в сектора, които се оплакват от неяснотата на правителствения план в областта на туризма, правят все нови и нови предложения.

В Алмунекар, който иска да бъде пилотен град, много популярните водолазни клубове работят по конкретен протокол, за да избегнат заразяване чрез оборудването, което преминава от уста в уста. Градът предлага общинската полиция и гражданска защита да контролират притока на туристи по плажовете, посочва Даниел Барберо, който отговаря за туризма в андалусийския морски курорт.

В разположения близо до Валенсия град Гандия се предвижда да се наемат допълнително контрольори на плажовете, които да следят дали групите туристи се настаняват на поне два метра едни от други. Достъпът до някои плажове би могъл да бъде забранен за деца в определени часове, за да се избегне засичането с по-възрастни хора, които са най-уязвими.

Не възнамеряваме да поставяме физически прегради. Не може да се ограничи с пластмаса открито пространство като плажовете. Предпочитаме да информираме и да се доверим на отговорността на всеки. Това подчерта Висенте Маскарел, отговарящ за туризма в кметството, което възнамерява да постави дозатори с дезинфекциращ гел близо до плажовете.

Баровете и ресторантите работят върху реорганизацията си, окуражени от работодателската организация, която обаче не ги съветва да поставят скъпоструващи прегради за разделяне на клиентите.

Ще трябва да намалим наполовина капацитета си. Един ресторант с 15-20 маси няма да има повече от 8-10 маси на разстояние от 1-1,5 метра, коментира президентът на хотелската асоциация в Гандия Хосе Мануел Наваро.

Менютата ще са онлайн и ще могат да бъдат разгледани на мобилния телефон, така ще се избегне да се предават от ръка на ръка.

Хигиената ще бъде засилена в хотелите, най-вече в Мадрид, най-голямото огнище на заразата, където се работи за обособяването на хотели „без Ковид“.

В хотелите от веригата РумМейт (RoomMate), клиентът ще бъде посрещан от изтривалки, импрегнирани с белина за дезинфекция на колелата на куфарите, преди да се измери температурата му и да получи маска, гел и ръкавици.

Ве Пе Хотел Пласа (VP Hotel Plaza), разположен в центъра на града, ще прави бързи тестове за Ковид-19 на входа си. Остава да се уреди деликатният въпрос с отварянето на границите за чуждестранни туристи, които са ключови. Все още нищо не е решено на европейско равнище, каза високопоставен правителствен източник пред АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *